Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeská univerzita nabízí nově sýrařství

Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity otevře v blížícím se akademickém roce nový předmět sýrařství. Bude součástí nově akreditovaného magisterského oboru Kvalita zemědělských produktů. Studenti si vyzkouší, jak se vyrábějí jednotlivé druhy sýrů.

Fakulta má pro sýrařství vybavení v laboratořích pavilonu E a v minimlékárně, která sídlí v budově s minipivovarem. Předmět se zkušebně vyučoval letos v letním semestru, přihlásilo se devět studentů. Věnují se teorii, mají praktická cvičení, semináře s odborníky i exkurze. „Učí se rozlišit, jak se značí správně sýry, měli cvičení na výrobu čerstvých sýrů, dělali jsme ricottu, tvaroh i tvaroho-smetanový krém, pak ještě polotvrdé a pařené sýry. Dalším významným cvičením byla senzorická analýza, kde si otestovali, jestli dokážou rozeznat jednotlivé chutě, a hodnotili sýry," řekla Eva Samková ze Zemědělské fakulty, která nový předmět vyučuje.

Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka mají tito absolventi velkou šanci najít práci v mlékárenství. Přihlásili se i studenti, kteří mají domácí zvířata a zkoušeli již sýr vyrábět. Obor Kvalita zemědělských produktů budou studovat čtyři studenti, předmět sýrařství bude v letním semestru, přihlásit se mohou studenti různých oborů. Na Zemědělské fakultě je 1185 studentů.

Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka má Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity velmi dobrou zkušenost s výukou potravinářských oborů, společně s mlékárenským svazem a Mendelovou univerzitou se zapojila i do projektu Komplexní vzdělávání v mlékárenství.

Na Jihočeské univerzitě sýrařskou vědu ovládají a umí

„Předmět sýrařství je dobrý, protože v jižních Čechách operuje jeden z největších výrobců Madeta, která potřebuje vysokoškolsky vzdělané odborníky, a na Jihočeské univerzitě tomu skutečně rozumí, sýrařskou vědu ovládají a umí. Jsou zaměřeni na praktickou mlékařinu, takové lidi potřebujeme v naší mlékárenské praxi, odborníků se nám nedostává. Absolventi se mohou jednoznačně uplatnit v Madetě," uvedl.

Kopáček zároveň připomněl, že ve Veselí nad Lužnicí funguje Střední odborná škola ekologická a potravinářská, pro jejíž absolventy je podle něj nový obor na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity vhodným pokračováním.

Samkovou inspiroval v roce 2009 projekt o vzdělávání v mlékařství, kdy zavedla na škole workshop Výroba sýrů. Zapojili se studenti i senioři, vyráběli i máslo. Při zkušební výuce předmětu se letos studenti podívali do dvou závodů Madety - v Řípci, kde je tavírna a plátkovna sýrů, a v Českém Krumlově, kde se vyrábí niva. Jeden ze seminářů vedl Kopáček, další Vladimír Čejna z firmy Savencia Fromage & Dairy, dříve TPK Pribina.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, sýr, Madeta, Eva Adamczyková, Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity, Mendelova univerzita v Brně, Savencia Fromage & Dairy Czech Republic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita nabízí nově sýrařství  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.