Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Další šance pro studenty. Vysoká škola technická a ekonomická zavedla předmět slévárenství

Nový volitelný předmět tlakové lití rozšíří od příštího semestru studijní nabídku českobudějovické Vysoké škole technické a ekonomické, kde druhé kolo přihlášek končí 30. června.

„Technologie lití kovů pod tlakem je součástí oboru Strojírenství a připravili jsme ji na základě poptávky společnosti Motor Jikov Group. Studenti tím dostali další možnost uplatnění. Kromě skvělého propojení s praxí mají zázemí také v našich laboratořích. V nich lze provádět analýzy struktury kovu a jejich chemického složení. To slouží k ověřování kvality výrobků,“ vysvětlil Ján Kmec, garant oboru a vedoucí Katedry strojírenství VŠTE.

Pro strojírenský holding Motor Jikov Group, jehož součástí je i tlaková slévárna, to je velká pomoc. „Vychovat a připravit si nového, mladého specialistu není jednoduché. Technické profese se obecně těžko shánějí, o těchto speciálních pozicích technologů ani nemluvě. Zvláště, když řada škol je nepružných a na požadavky firem obtížně reagují,“ řekla Věra Vrchotová, ředitelka pro rozvoj lidských zdrojů MJG. Firma přitom posluchačům nabízí stipendium a později i velmi dobré pracovní uplatnění.

„Jen letos nám ze stipendijního programu pro studenty středních a vysokých škol nastupuje do zaměstnaneckého poměru jedenáct absolventů. Věříme, že podobný zájem budou mít i studenti tlakového lití,“ dodala Věra Vrchotová.

Podle Vojtěcha Stehela, prorektora pro komercionalizaci a tvůrčí činnost VŠTE, se právě českobudějovická technika dokáže požadavkům firem pružně přizpůsobit. „Od ostatních českých vysokých škol se odlišujeme výrazným zaměřením na praxi a spoluprací s vybranými firmami podle studijních oborů. Využíváme přitom Profesní radu, v níž zasedají i zástupci zaměstnavatelů. Zde zazněla i informace o nedostatku vysokoškolských studentů pro slévárenství. Proto naši odborníci připravili nový, plnohodnotný volitelný předmět zabývající se právě tlakovým litím,“ uvedl prorektor.

Studijní programy VŠTE v posledním ročníku zahrnují v Česku nadstandardní jeden semestr odborné praxe. Absolventům to dává větší prostor při hledání práce. Škola se zhruba 4500 posluchači má uzavřeno na 1500 rámcových dohod o praxích a ročně na ně vysílá na 900 studentů. V současné době nabízí studium bakalářských a inženýrských oborů ekonomiky, strojírenství, stavitelství a dopravy a logistiky.

Tisková zpráva | Foto Filip Kůst

Štítky VŠTE, obor, studium, předmět, semestr, vysoká škola, Motor Jikov, Elo Šándor, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další šance pro studenty. Vysoká škola technická a ekonomická zavedla předmět slévárenství  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.