Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zlatý Ámos putuje na jih Čech. Nejoblíbenějším učitelem je Lukáš Lis ze soběslavské školy

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku putuje do jižních Čech. Získal ho učitel češtiny a angličtiny Lukáš Lis ze soběslavské základní školy. Lis vyhrál i hlasování na internetu a stal se zároveň Ámosem sympaťákem. Ministryně školství Kateřina Valachová ho korunovala Ámosem češtinářem.

Lukáš Lis na trůnu vystřídal Jana Flídra ze Základní školy 5. května ve Dvoře Králové nad Labem a stal se čtrnáctým mužem, který za posledních čtyřiadvacet let anketu Zlatého Ámose vyhrál.

Všichni finalisté plnili čtyři úkoly. Museli v jedné minutě představit svou školu, ukázat, jak je znají jejich žáci, za minutu něco publikum naučit a ve volné disciplíně prokázat souhru se svými žáky.

Učitel Lis zaujal hned v úvodu, kdy se představil vtipným dopisem, který o sobě nechal napsat děti ze školy, kde učí. Žáci ho popsali jako milého i přísného učitele, který vypadá jako gorila, ale uvnitř je plyšovým medvídkem. Prozradili na něj mimo jiné třeba, že má velmi rád řízky. Ukázalo se také, že žáci svého učitele dobře znají. Věděli například, že první pusu dostal ve čtyřech letech ve školce od své spolužačky Lucinky.

Ve volné disciplíně žáci Lise podpořili vystoupením, ve kterém si zahráli na policisty a únosce. Vyšetřovali přitom zmizení svého učitele. Jedna z dívek vystoupila jako Lisova fiktivní kolegyně, která učitele unesla, protože je prý moc dobrý.

Z celkem 55 nominací, které letos školáci navrhli, do finále postoupila kromě dalších ještě Alena Šedivá z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Ta se nakonec stala Ámosem fyzikářem.

Zlatý Ámos: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

„Jsem příjemně překvapený a nečekal jsem to," opakoval několikrát Lis, když titul získal. Myslí si, že vyhrál asi proto, že s ním v hodinách není nuda. „Děti zmiňovaly, že je se mnou legrace, ale někdy i bouchnu pěstí do stolu, takže dokážu být i přísný," řekl učitel, který ve škole učí český a anglický jazyk.

Mrzí ho, že ze začátku nedal dostatečně najevo svou radost z toho, že ho děti nominovaly. Přihlásily ho totiž bez jeho vědomí. Přihlášku podepsal nevědomky. Žáci mu ji malou lstí podstrčili k podepsání. Lis se na ně ale prý nezlobil. „Vnitřně jsem byl nadšený z toho, že jsem jim stál za tu práci napsat přihlášku, charakteristiku, sehnat sto podpisů," uvedl.

Původně prý nechtěl učit, ale asi měsíc po státnicích se rozhodl, že to zkusí. „Chytilo mě to natolik, že nic jiného si představit nedovedu," vysvětlil. Těší se na velkou oslavu. „Ještě netuším, jak, kdy a pro kolik osob to bude, ale doufám, že bude co největší," dodal.

K titulu Zlatého Ámose vyhrál učitel Lukáš Lis se svou třídou zájezd do Legolandu, za nejlepšího češtináře se s dětmi podívá do krokodýlí zoo.

Autoři | Foto Facebook Kateřiny Valachové

Štítky Zlatý Ámos, Česko, základní škola, Kateřina Valachová, Jihočeský kraj, Jan Flídr, Dvůr Králové nad Labem, Legoland, Gymnázium Pierra de Coubertina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlatý Ámos putuje na jih Čech. Nejoblíbenějším učitelem je Lukáš Lis ze soběslavské školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.