Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Budějcích se ve čtvrtek a v pátek sešlo 130 virologů. Probírali chřipku nebo vir HIV či Zika

V Biologickém centru Akademie věd České republiky se sešlo 130 převážně českých a slovenských virologů k virologické konferenci, která měla za úkol dodat odborníkům na toto téma ucelený přehled o výzkumu v Čechách a na Slovensku.

Konference měla široký záběr, a tak se na ní setkali vědci věnující se základnímu výzkumu virů, kliničtí virologové, odborníci z lékařských fakult i zástupci Státního zdravotnického centra. Mezi hlavní řečníky patřila expertka na molekulární biologii chřipky Debby Van Riel z Erasmovy univerzity v Rotterdamu nebo Pavel Plevka z výzkumného centra CEITEC v Brně, který se zabývá strukturou virů.

Konference má své kořeny v minulosti. Na podobný formát byli vědci zvyklí z minulého století. „Ve druhé polovině minulého století se Československé virologické konference konaly pravidelně a my chceme na tuto tradici přerušenou rozpadem Československa navázat a znovu ji obnovit. Chtěli bychom ji věnovat legendě československé virologie Dimitriji Slonimovi, který nás opustil na začátku letošního roku ve věku 91 let,“ řekl jeden z organizátorů konference, Libor Grubhoffer.

Dalším hlavním organizátorem byl virolog Daniel Růžek, který loni se svým týmem objevil látky se slibným antivirovým účinkem proti viru klíšťové encefalitidy a viru Zika. Kromě těchto témat na konferenci zazněly otázky týkající se HIV, herpesvirů, hepatitidy, chřipkových virech, hantavirech a dalších. Celkem mohli účastníci vyslechnout dvě plenární přednášky, dvacet příspěvků a zhlédnout šedesát plakátových prezentací.

„Ačkoli jednotlivé viry se velmi liší a jsou od sebe vzdálené daleko více než například člověk a kvasinka, metodologie výzkumu je velmi příbuzná. Navíc viry používají poměrně podobné strategie při patogenezi. Účastníci konference se tak mohou navzájem velmi obohatit o aktuální poznatky a navázat nové spolupráce,“ prozradil jeden ze smyslů konference další organizátor, Jiří Černý.

Autoři

Štítky virus, České Budějovice, konference, chřipka, Biologické centrum AV ČR, Česko, Slovensko, Pavel Plevka, CEITEC, Rotterdam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích se ve čtvrtek a v pátek sešlo 130 virologů. Probírali chřipku nebo vir HIV či Zika  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.