Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nadějný budějcký maturant porazil studenty 28 zemí v anglické soutěži

Student Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích Milan Flachs zvítězil nad patnácti tisíci studenty z 28 různých zemí v anglické soutěži Best in English.

Úspěšný student si s Budějckou Drbnou povídal nejen o soutěži a výhře, ale i o tom, co pomáhá při učení se cizího jazyka, co plánuje po maturitě a jestli mu angličtina pomůže v budoucím zaměstnání.

Představte nám soutěž, kterou jste vyhrál.

Soutěž se jmenuje Best in English. Tento ročník byl již šestý. Koná se mezinárodně, letos se poprvé účastnila i země mimo Evropu, Mexiko. Dohromady se týkala 28 zemí, z nichž soutěžilo 683 škol, což je zhruba 15 tisíc studentů. Soutěž se pořádá přes počítače, takže z typického rozdělení na use of English, reading, listening, writing and speaking se testovaly první tři, esej a rozhovor se nedá hodnotit úplně objektivně a už vůbec ne přes počítač. Hodnotí se pomocí bodového systému. Přičemž maximální počet je 124 a já dosáhl 123,5. Roli hraje také čas, maximálně 60 minut. Já měl hotovo zhruba za 35.

Jak vás napadlo se přihlásit?

Nápad nebyl z mé hlavy, nebýt paní Mylerové - jedné z angličtinářek našeho gymplu - tak ani nevím, že se soutěž letos pořádá, kdy se pořádá, kdy a kam mám přijít a tak podobně.

Když se řekne angličtina, co se vám vybaví?

Jazyk… Určitě ji beru jako nejlepší způsob, jak komunikovat mimo Českou republiku nebo kdekoli na internetu. Angličtina se dnes bere skoro jako samozřejmost - do určité úrovně a u určité věkové skupiny. Já sám se anglicky učím od třetí třídy, dnes tedy skoro jedenáct let. Na základce to bylo o barvičkách a počítání do dvaceti, takže to mě moc nebavilo. První čtyři roky na gymplu jsem angličtinu spíš nesnášel. Moje nechuť inspirovala mamku, takže jsem byl přihlášen na rok do jedné jazykovky. Tam jsem se moc anglicky nenaučil, ale pomohlo mi to se sebevědomím. Zároveň přišla éra seriálů a filmů v angličtině, rozmach internetu, kde se bez angličtiny musíte omezit jen na české weby, což je v porovnání se zbytkem internetu úplné nic, zkrátka angličtina se stala mým koníčkem a bezděčně jsem se ji učil, možná rychleji než ve škole. Od té doby mě angličtina baví, pořád se v ní zlepšuji, doufám. Udělal jsem si certifikát CAE,  a ve škole pro mě už vůbec není problém.

Máte nějaké tipy pro studenty nebo i dospělé začátečníky, jak se učit jazyk, aby jim to šlo snáze?

Asi to co nám všem opakovali rodiče, když jsme se něco nechtěli jako malí učit: nesmí se k tomu přistupovat s nechutí. Je těžké k něčemu, co mě nebaví, přistupovat pozitivně, ale určitě se tomu dá aspoň trochu pomoct. Napadají mě seriály, filmy, počítačové hry nebo v poslední době tak moc oblíbený youtube. Jazykové školy nebo kurzy, kde se vyučuje v menší skupině, nabízejí individuálnější přístup než je obvyklé ve školách. Každá malá pomoc je dobrá a ve výsledku může vést k úspěchu.

V čem vám angličtina přijde snadná a v čem naopak komplikovaná?

To nevím, pro mě je snadná celá.

Máte obecně talent na jazyky, nebo je váš úspěch výsledkem tvrdé práce a procvičování?

Že bych na angličtině tvrdě dřel, se určitě říct nedá, takže bych byl spíš pro ten talent. Na druhou stranu, jiným jazykům se tolik nevěnuji, takže těžko říct. Určitě se mi ale angličtina osvojuje snadněji než ostatním, ale nerad bych to generalizoval talentem na jazyky.

Jako výhra v soutěži je jazykový kurz. Víte, co bude jeho náplní a jak bude probíhat?

Výhrou bylo čtrnáct dnů v Kanadě. Náplň těchto dnů mi bude organizovat jazyková škola ILAC s tím, že každý pracovní den se budu účastnit přednášek a potom bude buď organizovat, nebo mi doporučí nějakou akci odpoledne. Volný čas a nakonec i docházka je na mně, ale plánuji se spíš řídit místními. Pan Jozífek, který za celou soutěží stojí, naznačil, že běžně se chodí po památkách nebo třeba na hokej. Kdy pojedu, je čistě na mně, počítám, že někdy v létě, až za sebou budu mít maturitu a přijímačky.

Jste v maturitním ročníku. Až vám to skončí, co plánujete na prázdniny a po nich?

Jestli se mi podaří odmaturovat a dostat se ne vysokou školu, prázdniny asi strávím slavením. Určitě budu s přáteli, možná budeme společně s těmi, co jdou na školu ve stejném městě, hledat byt, těžko teď říct, co bude. Co se týče školy, chtěl bych pokračovat studiem práv v Praze.

Chcete se angličtinou třeba jednou zabývat nebo je to spíše koníček?

Angličtina je a nejspíš i bude jen koníček. Jsem zaměřený na studium práva, to se v každé zemi liší, nemluvě o úplně jiném systému v anglosaských zemích. Tudíž pokud nebudu rovnou studovat v zahraničí, angličtina v praxi nemá moc budoucnost. Určitě mi ale může pomoci v jiných oblastech, napadá mě doučování, překládání a tlumočení, peníze se konec konců vždy hodí.

Máte v plánu účastnit se ještě jiných soutěží? Ať už jazykových tak třeba z jiného oboru?

Spíš ne, nejsem moc soutěživý typ. Best in English byla první větší soutěž, které jsem se účastnil, tím pádem i vyhrál.

 

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky soutěž, angličtina, Gymnázium Jírovcova, České Budějovice, Internet, Evropa, Mexiko, Drbna.cz, Kanada, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadějný budějcký maturant porazil studenty 28 zemí v anglické soutěži  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.