Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školní obědy mají málo hořčíku. Jiných látek je dostatek

Studie nutriční adekvátnosti školních obědů pro děti na prvním stupni základních škol zjistila mírný nedostatek významné minerální látky - hořčíku. Obědy naopak nabízí dostatek selenu, molybdenu nebo manganu.

Hořčík je je důležitý pro výstavbu tkání, podporu srdeční činnosti i relaxans (uvolnění) svalů. Děti ho ve školách přijímají hlavně z luštěnin, mandle, máku, špenátu nebo droždí. „Nebyl naopak zjištěn nedostatek dalších životně důležitých mikroprvků,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Marie Nosková. „Souhrnně lze tyto výsledky studie považovat za dobré.

Testy ukázaly dostatek selenu, který je významný pro obranyschopnost organizmu. V jídlech jsou i správné hodnoty zinku pro kůži, kosti, vlasy nebo mědi, chromu, molybdenu a manganu jako součást enzymů. U manganu je potěšující, že není přiváděn v nadbytku, protože ten bývá spojován s horší schopností učení,“

 

Autoři | Foto Šárka Kotzinová | Zdroj s využitím TZ

Štítky Marie Pštrossová-Nosková, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, hořčík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školní obědy mají málo hořčíku. Jiných látek je dostatek  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.