Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Jihočeské univerzitě vznikl největší rybářský slovník v Čechách

Každý, kdo se někdy hlouběji zajímal o určitý obor, jednou došel do bodu, kdy potřeboval odborný slovník. Jeden takový nově vznikl na Jihočeské univerzitě. Věnuje se rybářství, je anglicko-český a česko-anglický a v každé jazykové mutaci obsahuje 7300 hesel.

Jde zatím o největší slovník rybářství, který kdy v České republice vznikl. A práce na něm probíhaly průběžně několik let. „Na slovníku jsme s kolegy pracovali s přestávkami přibližně deset let. Nejdříve jsme jej zpracovávali v rámci jednoho projektu. Po jeho skončení jsme se rozhodli v práci pokračovat, jelikož rybářství je široká oblast, která se dynamicky rozvíjí a vznikají stále nové výrazy. Po letech práce se nám jej podařilo dovést do dnešní podoby,“ říká František Vácha působící jednak na Katedře zemědělských produktů na Zemědělské fakultě, a také na Fakultě rybářství a ochrany vod.

Slovník zahrnuje témata jako akvakultura, genetika, produkce, zpracování a šlechtění a samozřejmě také názvy ryb. Obsahuje výrazy, které jsou v dané oblasti nejfrekventovanější a snaží se zmapovat oblast co nejkomplexněji.

Slovník je prozatím ve formě kompaktního disku. Předběžně jsme jednali i o knižním vydání slovníku, ale podle vydavatelů by jeho vydání prý bylo nerentabilní s ohledem na to, že jde o úzce zaměřený slovník pro odborníky a odbornou laickou veřejnost,“ doplňuje jeden ze spoluautorů František Vácha. Katedra nyní zvažuje umístění slovníku na své webové stránky, aby jej tak zpřístupnila široké veřejnosti.

Štítky slovník, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česko, František Vácha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jihočeské univerzitě vznikl největší rybářský slovník v Čechách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.