Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Roztrhejte chemické tabulky. Máme čtyři nové prvky

Ve světě vědy se pořád něco děje. V uplynulém týdnu mě nejvíce zaujala zpráva o rozšíření periodické tabulky o čtyři nové prvky. Tedy víme o nich už rok, ale jména dostaly až nyní. A podíváme se také na vliv císařských řezů na evoluci člověka.

Čtyři nové prvky

Čtyři nové prvky byly objeveny už minulý rok, ale nyní konečně dostaly oficiální názvy a byly zařazeny do periodické tabulky prvků. Dosud nesly provizorní jména ununtrium, ununpentium, ununseptium, a ununoctium. Kdo si to ale má pamatovat? Proto jim byla přidělena označení nová. Tři z nich se nově jmenují po místě, kde byly stvořeny, čtvrtý pak nese jméno významného fyzika.

Dost bylo napětí. Famfára … novými členy periodické tabulky prvků jsou: tenessine, moscovium, nihonium a oganeson. Poslední jmenovaný byl pojmenován podle Juriho Oganessiana, zbylé tři pak podle regionu, ve kterém vznikly. Samozřejmě se jedná o prvky syntetické, které v přírodě nenajdeme.

Císařský řez má vliv na evoluci lidského druhu

Populace roste závratnou rychlostí, a to i díky minimální úmrtnosti novorozeňat. Vynikajícím nástrojem, jak zabránit úmrtí dítěte i matky je císařský řez, který se podle vědců používá stále více. Proč? Začněme zeširoka. Člověk má oproti jiným zvířatům to specifikum, že jeho mláďata (děti) mají při narození velmi velkou hlavu. Proto mají lidské matky složitější porod než například matky gorilí. Musíme tedy uvažovat dva faktory, které napomáhají snadnému porodu. Za prvé je to velikost mláděte, za druhé pak šířka vstupu na svět.

Vědci předpokládali, že se evoluce bude ubírat buď směrem ke zmenšení mláděte, nebo k rozšíření pánve matky. Zdá se ale, že vývoj je opačný. Pánve našich maminek se nerozšiřují a děti se naopak rodí větší. Důvodem by prý mohl být právě císařský řez. Nyní už se takto rodí 36 dětí z 1000 a poměr se pravděpodobně bude ještě měnit. Příroda zkrátka nemá potřebu usnadňovat ženám porod, když si s komplikacemi dokážeme díky medicíně poradit.


Co nám tedy plyne z novinek ve vědě? Za prvé je třeba roztrhat chemické tabulky a nahradit je novými … studenti budou mít radost, že mají zase co nového se učit. Za druhé pak můžeme být rádi, že boky našich žen zůstanou stejně krásné jako dosud, jen se budeme muset smířit s jizvami po císařských řezech.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky císařský řez, evoluce, porod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Roztrhejte chemické tabulky. Máme čtyři nové prvky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.