Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VŠTE mění statut. Bude univerzitou a vytvoří fakulty

Dosud byla VŠTE školou neuniverzitního typu. Nyní se to ale změní. Nově by se totiž měla stát univerzitou. Rozhodl o tom Akademický senát VŠTE. Dnes na VŠTE slavnostně vysvětili nové insignie školy.

„Po založení školy jde o druhý milník v jejím vývoji. Vzniknou fakulty, budeme moci akreditovat doktorské studijní programy a připravíme podmínky pro další rozvoj VŠTE,“ řekl rektor Marek Vochozka na setkání akademické obce uspořádaném k desátému výročí založení školy.

Statut je klíčovým vnitřním předpisem, který určuje poslání, organizační členění, řízení, finanční řízení a pravidla fungování vysoké školy. Nový statut zašle v nejbližších dnech VŠTE k registraci ministerstvu školství, které je povinné registraci provést, pokud není žádné z ustanovení vnitřních předpisů v rozporu se zákonem.

„Zahájíme tím druhou etapu existence. Věřím, že bude úspěšná,“ dodává rektor Vochozka. VŠTE se na tuto změnu připravovalo delší dobu a v rámci této přípravy vznikly loni tři ústavy – technicko-technologický, podnikové strategie a znalectví a oceňování. Na základě těchto ústavů vzniknou nové fakulty.

Mezi nejdůležitější události uplynulé dekády zařadil rektor Vochozka získání některých bakalářských a magisterských akreditací a rovněž ocenil rozvoj mezinárodní spolupráce a zájem, který mají o studium zahraniční studenti. „Prolínání myšlenek a názorů je jedním z výsad akademické svobody. Stejně jako možnost studentů získávat zkušenosti v zahraniční,“ doplňuje rektor.

Že změna statutu VŠTE dopomůže dalšímu rozvoji, věří i prorektor Jan Váchal. „Bude s tím spojeno hodně práce. Ať již jde o personální zkvalitnění všech kateder a fakult nebo rozvoj tvůrčích aktivit a zapojení do mezinárodního výzkumu. Bude-li se dařit naplňovat akreditační záměry, v roce 2022 budeme mít pozoruhodnou školu,“ říká spoluzakladatel VŠTE.

Předseda Akademického senátu VŠTE Radimír Novotný v novém statutu vidí také velké výhody. „Škola získá nové možnosti rozboje i financování a její role při výchově technicky a ekonomicky vzdělaných odborníků v Jihočeském kraji ještě vzroste.“

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Marek Vochozka, Jan Váchal, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Novotný

Tak hlavně, aby se sehnali kvalitní učitelé.. Poslední dobou se mi zdá, že studenti jsou jen generátory peněz pro VŠ.. Ať VŠTE či JU - aneb vezměme co nejvíc studentů, ať můžeme postavit další a další pavilony a přijmout ještě víc studentů a přitom jim předat jen zlomek toho, co by vysoké školy předat měli..

Sobota, 10. prosince 2016, 19:28Odpovědět

VŠTE mění statut. Bude univerzitou a vytvoří fakulty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.