Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Cesta do CERNu nadchla nejen studenty VŠTE. Byla přípravou na zářijovou výstavu

Málokdy se taková příležitost naskytne, protože Evropská organizace pro jaderný výzkum CERN (Conseil Européen pour la recherche nucléaire) se nenavštěvuje každý den. Dvacítka studentů českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické proto cestu do švýcarské Ženevy, kde centrum, založené už v roce 1954, sídlí, ráda vážila.

Stalo se tak v pátek 10. června a vedle dvou akademických pracovníků VŠTE je doprovodilo i pár studentů Jihočeské univerzity a několika středních škol nebo zástupci kraje. Právě tyto subjekty se podílejí na přípravě výstavy CERN Accelerating Science, která se v Českých Budějovicích uskuteční od 21. září do 10. ledna 2017 na výstavišti. Má ambici stát se skutečnou události roku, protože jedinečná interaktivní putovní výstava, mapující vznik vesmíru od bodu nula, zatím byla ze zemí bývalého východního bloku k vidění pouze ve Varšavě.

„Právě studenti budou návštěvníky výstavou provázet, a proto dostali mimořádnou příležitost poznat, jak to v CERNu vlastně chodí,“ vysvětluje Vojtěch Stehel, ředitel Projektového a inovačního centra VŠTE, která u organizace výstavy, jejímž pořadatelem je Jihočeský kraj, od počátku stojí. Bonusem bylo, že průvodci se stali úspěšní čeští vědci, kteří v CERNu pracují.

V organizaci evropských států, věnující se čistě vědeckému a základnímu výzkumu, a známou řadou experimentálních a teoretických prací, viděli Jihočeši projekt AMS a centrum pro zpracování dat POCC (zpracovává data z detektoru na antičástice a temnou hmotu, který byl sestaven v CERNu a následně byl vynesen na vesmírnou stanici ISS). A také místo, kde se kontrolují tisíce supravodivých magnetů. Supravodivosti se dosahuje za pomocí tekutého hélia v teplotách přibližně okolo hodnot 2 stupňů Kelvina (-271,15 stupňů Celsia). Dostali se ale i do objektu, v němž pracovníci CERNu na detektorech ATLAS a ALICE sledují srážky neutronů a hledají nové prvky.

„Už dnes lze říct, že kdo na podzim výstavu nenavštíví, udělá chybu. Nejen proto, že se České Budějovice zařadí k městům jako je Ženeva, Atény, Kodaň či Barcelona, kde výstavu poodhalující historii vesmíru už hostili, ale hlavně proto, že půjde o výjimečnou událost. Ta bezesporu osloví nejen Čechy, ale i Rakušany a Němce, protože vesmírem jsme fascinováni všichni,“ poznamenává Vojtěch Stehel, kterého s nápadem oslovil René Příhoda, delegát Jihočeského kraje a Královéhradeckého kraje v Evropské unii. „Věřím, že to mnoho žáků a studentů povzbudí k tomu, aby se víc zajímali o vědu a studium technických oborů, případně je to motivovalo i k vědecké dráze,“ uzavřel Vojtěch Stehel. 

Autoři

Štítky výstava, vesmír, Ženeva, Vojtěch Stehel, České Budějovice, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Evropská unie, Východní blok, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cesta do CERNu nadchla nejen studenty VŠTE. Byla přípravou na zářijovou výstavu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.