Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budoucím prvňáčkům už nepomůže k přijetí starší sourozenec ve škole

Zápisy do základních škol proběhnou v Českých Budějovicích ve druhé polovině příštího týdne. Oproti loňskému roku odpadnou dlouhé fronty, ve kterých rodiče čekali i několik hodin před samotným otevřením dveří. Přesto jsou však kritéria jednotlivých škol odlišná. Alespoň jsou tak jednotlivými řediteli nastavena.

„Jsem zasloužilý otec, ale moje výhoda nyní přichází vniveč,“ zmiňuje jeden z tatínků, který hodlá přivést své další dítě do školy, kam již to první dochází. To je pravda, hned se k tomu problému dostaneme. Ale pěkně postupně. Tím hlavním kritériem je samozřejmě bydliště budoucího prvňáčka ve školském obvodu vybrané školy. Jenže jak budou ředitelé rozhodovat, pokud si vyberete jinou školu? Tedy tu mimo trvalé bydliště.

Nově je kritériem vzdálenost trvalého pobytu dítěte od školy. V praxi to znamená, že pokud nebude naplněna kapacita třídy a stále budou zájemci z řad těch, kteří do školského obvodu nespadají, rozhodne o přijetí menší vzdálenost od dveří domu ke dveřím školy. To před pár dny potvrdil i první náměstek primátora Petr Podhola. Nyní tak nerozhoduje, zda již má budoucí prvňák svého sourozence na škole.

ČTĚTE TAKÉ: Zápisy do prvních tříd se blíží. Město upozorňuje, že pořadí ve frontě nehraje žádnou roli

To jistě spoustu rodičů pobouří. Aby ne. Dopravní situace ve městě není zcela ideální a představa, že děti vozí do dvou škol v různých koutech Budějc, je až děsivá. Před letošními zápisy do základních škol vydala veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová doporučení pro rodiče i ředitele vzdělávacích ústavů. V něm se však například píše, že kritérium staršího sourozence ve škole může být v souladu se zákonem. Záleží ale na konkrétní situaci dítěte a školy.

Dohady naopak mohou vznikat nad vzdáleností trvalého pobytu dítěte od školy. To ombudsmanka v doporučení vydaném 13. ledna považuje za podezřelé kritérium a ředitelé škol by se mu měli vyhýbat. Zdá se však, že v Českých Budějovicích tomu tak nebude, protože podmínky pro přijetí mají základní školy již delší dobu vypsány. 

Foto Regina Poklopová

Štítky základní škola, České Budějovice, Petr Podhola, Anna Šabatová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucím prvňáčkům už nepomůže k přijetí starší sourozenec ve škole  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.