Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Zemřel výtvarník Jaroslav Kerles, autor kapra Jakuba

Po krátké těžké nemoci zemřel v sobotu 8. března ráno v Českých Budějovicích výtvarník, karikaturista a ilustrátor Jaroslav Kerles. Bylo mu 74 let.

Jaroslav Kerles je autorem více než tisíce kreslených vtipů, dlouhé roky patřil ke kmenovým přispěvatelům humoristického časopisu Dikobraz. Zároveň ilustroval desítky knih pro děti i dospělé. Z dílny Jaroslava Kerlese pochází také postavička kapra Jakuba, jednoho ze symbolů jižních Čech.

Jaroslav Kerles se narodil 3. listopadu 1939 v Praze, celý život ale prožil v Českých Budějovicích a byl celoživotním jihočeským patriotem. Po studiích na českobudějovické stavební průmyslovce pracoval jako konstruktér v Hydroprojektu a později jako propagační výtvarník.

Po roce 1970 odešel na takzvanou volnou nohu, aby se mohl věnovat práci karikaturisty a ilustrátora. Vedle Dikobrazu přispíval i do řady dalších časopisů a novin, publikoval a vystavoval také v zahraničí, je autorem televizního Večerníčku.

Práce Jaroslava Kerlese je neodmyslitelně spjata s jihočeskými motivy, jižní Čechy a Jihočeši se pro něj stali celoživotní inspirací. Jaroslav Kerles byl milovníkem turistiky a nadšeným cyklistou, témata pro své kreslené vtipy často sbíral právě na výletech po jižních Čechách.

Poslední rozloučení s výtvarníkem Jaroslavem Kerlesem se bude konat ve čtvrtek 13. března ve 12 hodin v obřadní síni českobudějovického krematoria.

O úmrtí výtvarníka informovala rodina Jaroslava Kerlese.

Napsala Ivana Kerlesová
Foto: David Veis, ČTK

Štítky Jaroslav Kerles, výtvarník, karikaturista, ilustrátor, zemřel, České Budějovice, Jihočeský kraj, kapr, Praha, Ivana Kerlesová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vít Profant

Já si ty jeho nespojité, takové nosaté a kudrnaté kresby taky dobře vybavuju právě z Dikobrazu.

Neděle, 9. března 2014, 12:55Odpovědět

Hawky

Kreslil krasne.....od detstvi jsem prohlizel v Dikobrazu.

Sobota, 8. března 2014, 20:57Odpovědět

Zemřel výtvarník Jaroslav Kerles, autor kapra Jakuba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.