Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zastupitelé rozhodnou, zda bude poplatek za odpad vyšší

Poprvé od roku 2006 město zvažuje zvýšení poplatku za komunální odpad, který v současné době činí 500 korun. Novela zákona o místních poplatcích obcím umožňuje navýšit sazbu až na dvojnásobek, touto cestou však budějcká radnice jít nechce.

Objem komunálního odpadu v Českých Budějovicích v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 2010 bylo třeba zlikvidovat 31 224,9 tun, vloni to bylo už 32 543,6 tun odpadu.

Za jeho zpracování radnice v roce 2011 zaplatila téměř osmdesát milionů korun, tedy 859 korun za každého občana. Vedle příjmů z pětistovkového poplatku tak město na službu doplácelo 359 korun za osobu.

„Nárůst poplatkové povinnosti o celou tuto částku jsme však na radě města jednohlasně zamítli a zastupitelstvu doporučíme navýšení o 180 korun. Město by se tedy s občany o reálné náklady podělilo rovným dílem,“ dodává Miroslav Joch, náměstek primátora.

Od ledna se okruh poplatníků nově rozšíří také o zhruba tři tisíce cizinců, kteří na území města pobývají déle než devadesát dnů, a o majitele přibližně tisícovky domů, ve kterých není trvale hlášena žádná fyzická osoba.

Poplatek za komunální odpad se podle současné právní úpravy vybírá od roku 2002, kdy v Českých Budějovicích činil 444 korun. V roce 2005 ho zastupitelé navýšili na 492 korun, od roku 2006 platí dnešní sazba 500 korun.

Poslední slovo k výši poplatku na příští rok budou mít zítra, ve čtvrtek 13. prosince, českobudějovičtí zastupitelé.

Napsal Michal Bosák, Magistrát města České Budějovice

Štítky odpad, poplatek, město, České Budějovice, zvýšení, komunální odpad, Miroslav Joch, Michal Bosák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé rozhodnou, zda bude poplatek za odpad vyšší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.