Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Voda v Českých Budějovicích nezdraží, rozhodli radní

Cena pitné vody v Budějcích se pro domácnosti ani podnikatele od dubna nezvýší. Po jednání Rady města to řekl náměstek primátora Pavel Matoušek. Cena vodného a stočného tak v krajském městě bude v nastávajícím hospodářském roce 62,21 koruny za metr krychlový bez DPH.

Ve srovnání s ostatními krajskými městy patří cena vody v Českých Budějovicích k nejnižším, průměrná cena v ČR loni přesáhla 77 korun. Za vodné lidé v krajské metropoli zaplatí 34,54 korun a za stočné 27,67 Kč, celkem tedy 62,21 korun, s DPH 71,54 za metr krychlový. K vodnému a stočnému musejí plátci započítat ještě pevnou měsíční částku za vodoměr, a to zhruba 70 korun.

Radní rozhodovali mezi dvěma návrhy. V prvním případě by vodné zdražilo o zhruba 30 haléřů a provozovatel vodovodní a kanalizační sítě, společnost ČEVAK, by zaplatil nájemné za pronájem vodohospodářského majetku města 170 milionů korun bez DPH jako loni, ve druhém by vodné nezdražilo, ale radnice by dostala do kasy o zhruba milion korun méně.

„Radní byli pro druhou variantu s tím, že se společnost ČEVAK písemně zavázala, že i tento milion korun město do svého rozpočtu získá dohodou na ostatní odpadní vody," upřesnila předsedkyně finančního výboru zastupitelstva Petra Šebestíková.

České Budějovice naposledy zdražily vodné v dubnu 2012, a to o 3,82 procenta bez DPH. Nejdražší vodu mají na jihu Čech asi na Táborsku. Zatímco ČEVAK České Budějovice si loni v průměru účtoval 76,19 Kč za metr krychlový, Vodárenská společnost Táborsko 103,67 Kč. Dodavatel vody, kterým je na jihu Čech převážně Jihočeský vodárenský svaz, metr krychlový vody zdražil o 2,9 procenta na 14,97 Kč.

Zdroj: ČTK

Štítky vodné, stočné, voda, radní, cena, ČEVAK, České Budějovice, Česko, okres Tábor, Jihočeský vodárenský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v Českých Budějovicích nezdraží, rozhodli radní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.