Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vítězem jubilejních Plavidel se stala Černá perla z Vltavíku

Vyšebrodský Kemp Pod hrází, sobota prvního září 2012, jedenáct hodin dopoledne. Teplota vzduchu jedenáct stupňů nad nulou, voda v řece údajně o něco teplejší, ale zakalená, průtok patnáct kubíků za vteřinu. Obloha zakaboněná, hustě mrholí, déšť je na spadnutí.

Dalo by se říct, že do takového počasí by ven psa, natož normálního smrtelníka nevyhnali. Kdepak, omyl! Na pravém břehu Vltavy vrcholí přípravy na start jubilejního čtyřicátého ročníku Plavby kuriózních plavidel z Vyššího Brodu do Rožmberku nad Vltavou a je tady pořádně živo.

V davu pobíhajícím sem tam lze při bližším zkoumání postupně rozpoznat jednotlivé aktéry plavby - ladiče zábavy a občerstvovače oděné do červených triček hlavního partnera akce piva Pardál, visačkami ověšený pořadatelský sbor, částečně ustrojené a v tomto počasí nepřehlédnutelné polonahé plavce a plavkyně, dolaďující svá plavidla, make-upy i kostýmy a samozřejmě početný dav ostatních přítomných, to jest návštěvníků a ostatních čumilů.

A když se v tom hemžení konečně Budějcké Drbně povede na několikátý pokus nalézt koordinátora a jedenáctým rokem i duši Plavby kuriózních plavidel Karla Trojáka, má vyhráno. „Účast na Plavidlech je vždycky otázkou počasí, které se odráží na náladě lidí. Když je hezky, lidi se víc baví a míň si stěžují, ale plavcům je to celkem jedno. To jsou recesisti a ti se baví za každého počasí,“ vysvětluje Karel Troják.

Přitom vzpomíná na některé dřívější ročníky, které byly počtem přihlášených plavců skutečně mimořádné. „Který byl nejpočetněji obsazený ročník, to teď v hlavě nemám, ale maximem bylo 76 plavidel a čtyři stovky plavců,“ dodává.

Jak se Drbna dále dozvídá, tak tradice Plavidel nebyla od svého zrodu v roce 1973 ze strany plavců ani jednou přerušena. V současné době se na přípravě a vlastní organizaci Plavidel podílí třicet až čtyřicet dobrovolníků.

„Příprava je úplně standardní. Jsou to mraky práce, která není vidět a pak už jen záleží na těch lidech, kteří přijedou, zda-li naplní tu nádobu, kterou jsme jim připravili. Pokud ji naplní bezvadnou náladou, pak je to špičkový,“ uzavírá Karel Troják.

Prezentace plavců končí úderem dvanácté hodiny. V porovnání s loňskem, kdy od břehu odrazilo jedenadvacet plavidel, letošní seznam přihlášených se zastavuje na čísle šestnáct. O důvodech poklesu lze jen spekulovat. Zda za to může počasí, nebo horší ekonomická situace, těžko říct.

Organizátory do poslední chvíle očekávaný plavec ze Studénky letos bohužel nedorazil. Tohoto tradičního účastníka a dvojnásobného vítěze Plavidel všichni vyhlížejí marně... Na startu zato nechybí nejstarší plavec, třiašedesátiletý Pan Párek z Loučovic. Plavit se začal ve svých šestadvaceti a s přestávkou vynucenou zdravotními důvody se letos vydává do vln Vltavy již po třiatřicáté. Pokaždé se plaví sám a zatím pokaždé doplul až do cíle!

Domácí a borci z blízkého okolí letos na startu převládají. Výjimku tvoří snad jen příbramská Strašidla z Vyššáku, Búú…úú kosmeťák z Bavorova a Bier box z Jindřichova Hradce, v nadživotní velikosti provedená maketa pivní ´basy´ Pardála s autorem návrhu Kamilem Kaletou na palubě.

Na dalších čtyřech plavidlech je zastoupeno Budějcko - Dasný vysílá do chladných vod juniorskou posádku Včelích medvídků, přičemž dozoru nad Pučmeloudem, Brumdou, Čmeldou, Chmeldou, Kvapíkem a strejdou Cvrčkem se ujímá seniorská posádka třípatrového dortu Oslava čtyřicátin, složená z rodičů hmyzí omladiny.

Předstartovní akrobatické kreace pilují Hmyzáci z Nové Vsi a problém s lepenkou, přidržující na lebce umělou ofinu, musí řešit velitel Tanku Tiger ze Včelné. Úžasnou show předvádí s předstihem skupina Bezdomáči, složená s houmlesáků ze Soběslavi, Branišovic a Kaplice.

„To není kuře, to je králík, co už nehoní myši,“ odpovídá na dotaz diváků jeden z party, který v sudu opéká ´cosi´ z dálky připomínající maso. „Takhle to s náma za chvíli dopadne, tak trénujem,“ dodává na vysvětlenou.

Aby byl výčet plavidel kompletní, nelze zapomenout na partu indiánů z Lipna nad Vltavou Poslední výstřel, vyšebrodské novomanžele Svatební den (ti hodinu po své skutečné svatbě nasedají na plavidlo a berou se tady podruhé, ale to už jenom jako!), úžasně ´vymakané´ plavidlo Černá perla z Vltavíku, parodie na Piráty z Karibiku, velešínský Vietnamský stánek, podle názoru Drbny zasluhující Oskara za předvedený herecký výkon, další dvě vyšebrodské posádky Sněhurka a sedm trpaslíků a Karcoolka a v neposlední řadě i malontský Trabant a již zmíněný Pan Párek. Celkem šestnáct, toť vše, snad Budějcká Drbna na nikoho nezapomněla.

Představeni jsou všichni, hodnotící porota na místě přiděluje body za nápad při provedení plavidla, kostýmu a předvedenou scénku. Udělují se body od jedné do deseti za každou disciplinu, bdělým očím komise nesmí nic uniknout. Někteří z plavců předvádějí doslova až neuvěřitelné kousky - básničky, písničky, rvačku o volné místo v popelnici a o produkty v ní nalezené, vietnamskou tržnici i jogurtové kosmetické úpravy dobrovolníka i nedobrovolníků z řad diváků.

Piráti střílejí z děl a házejí do davu zlaté dukáty, Pan Párek rozdává párky, jeden z Hmyzáků nezvládá výmyk na síti a oficiálně jako první účastník padá ještě před startem do Vltavy, jen posádka trabantu je bůhvíkde. Předstartovní show končí, účinkující sklízejí zasloužený potlesk a odebírají se na rozpravu.

K plavcům promlouvá Karel Troják: „Pivo ano, lahve ne. Ty nechejte na břehu. Pivo si dejte do igelitek a pijte je brčkem. Všechny vás tady očekáváme v sedm večer na vyhlášení. A ne, aby to dopadlo jako vloni, kdy se jedna posádka dostavila až v deset večer totálně na šrot a nevyzvedla si ani cenu. Letos je pro celkového vítěze připravena cena dvacet tisíc v hotovosti,“ snaží se navnadit již nadržené plavce s úsměvem Karel Troják.

„Hm, já jsem jednou za první místo dostal lodičku za šest padesát,“ povzdechl si poblíž stojící Pan Párek. Hm, Pane Párku, co na to říct, dodává Drbnička, časy se holt mění...

Odpočítávání končí, je třináct dvacet sedm. Okostýmovaný průvod vyráží k plavidlům obtěžkán lahvemi (na obhajobu plavců dodávám, že šlo pouze o PET lahve!), čtyřicátá plavba startuje. Ještě poslední zamávání špalíru diváků na mostě a hurá po proudu dolů. Zhruba desetikilometrová trasa se třemi jezy dá všem hodně zabrat. Některým víc, tedy pokud dorazí až pod rožmberský jez.

Drbnička vyráží s předstihem na Herbertov, kde bývá na zdejším jezu tradičně nabito. Letos to vypadá úplně stejně, jak v předešlých letech. Hlava na hlavě, dav vyhlíží prvního nešťastníka, který skončí pod vodou.

„Už jedou!“ ozývá se a diváci zpozorní. V oblouku řeky nad jezem začínají vykukovat první z plavidel a pomalu se přibližují k hraně jezu. Tak, a teď jde o všechno - jako první Sněhurka s družinou trpaslíků, za ní Pan Párek, Včelí medvídci, Bier box, Vietnamská tržnice bez zboží, Tank Tiger s vůdcem bez ofiny, Svatební den (bohudík, nevěsta zůstala na svém místě), Oslava čtyřicátin a tak dále.

Postupně přijíždějí téměř všichni, i když... Strašidla z Vyššáku kotví své matračky náhle pár metrů nad jezem a jedna z plavkyň odbíhá stranou a zoufale hledá očím diváků skrytý kout na čůrání. Jak to všechno dopadlo, Drbnička už nezaznamenala. Nechtěla se na to dívat a chystala se k odjezdu.

Hovězí kosmetický salon se z neznámých důvodů převrací jen kousek nad jezem. Pomoc záchranářů je okamžitá, ale na správnou stranu převrácené plavidlo unáší po proudu už jen polooblečeného plavce, dříve asi býka. Teď je ve stavu, kdy už nelze poznat, o koho se jedná. Jedna ze zachráněných kraviček smutně sedí na protějším břehu totálně mokrá a sepnutýma rukama ždímá plyšové vemeno.

Pavouk z Hmyzáků má zase namále, div že se neutopil. Jako by mu nestačila jedna zkušenost před startem. Bezdomáči prolévají přihlížející plnými vědry vody, piráti znovu hází po lidech dukáty a ti se o ně na břehu perou. Jako poslední přeplouvá Herberťák Karcoolka s doprovodem a dav se rozchází.

Odchází i Drbnička, směřuje ke Třem Veverkám a pak domů. U Veverek kotví několik plavidel. Buď přepřahají, nebo tankují. Při pohledu na ty promáčené a promrzlé osoby je mi jich líto, ale na druhé straně obdivuji jejich nadšení. Do cíle jim zbývá ještě kus cesty, takže šťastnou plavbu, Drbna jede k domovu.

Večer získává čerstvou informaci přímo od zdroje, že vítězem jubilejní 40. Plavby kuriózních plavidel se stala Černá perla z Vltavíku. Blahopřejeme a příští rok v sobotu 7. září v kempu Pod Hrází ahoj na startu jedenačtyřicátého ročníku!

40. Plavba kuriózních plavidel 2012

Pondělí, 3. září 2012, 19:25

40. Plavba kuriózních plavidel 2012
Bezdomáči

Štítky plavec, Drbna.cz, Vltava, Trabant, Vyšší Brod, Rožmberk nad Vltavou, Ceny Oscar, Sněhurka a sedm trpaslíků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězem jubilejních Plavidel se stala Černá perla z Vltavíku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.