Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Komunitním centru se žije společně

Už před zahájením provozu českobudějovického Komunitního centra Máj byla zřejmá jeho hlavní idea v podobě jednoduchého sloganu: Žijme společně. Salesiánské středisko mládeže, které je jedním z nájemců, může potvrdit, že nezůstalo u pouhé proklamace.

Veškeré nabízené pedagogické a sociální programy pro děti a mládež od 3 do 26 let jsou otevřené pro všechny zájemce a díky podpoře magistrátu jsou zdarma. Celkem se přes týden v centru vystřídá více než 300 uživatelů. 

Školáci mohou navštěvovat například program doučování a snáze tak dohnat, co ve škole stěží pochopili. „Jednou z dívek, které právě tento program pomohl, je třináctiletá Zuzka. Chodí k nám od 4. třídy základní školy. Při výuce jí nešel český jazyk ani matematika a v páté třídě dokonce hrozilo její propadnutí. Díky pravidelné docházce na doučování a výborné spolupráci s rodiči, školou a třídní učitelkou se Zuzce podařilo postoupit do 6. třídy. Zpočátku navštěvovala jen doučování, kvůli vylepšení školního prospěchu, potom i volnočasové aktivity Oratoř, což je třeba ping-pong, hudebna, kulečník, výtvarná dílna a další venkovní hry na sídlišti. Teď jí rodiče splnili přání v podobě přihlášky na kroužek kytary,“ vypráví jeden z mnoha příběhů koordinátorka Lenka Kolářová.  

Salesiánské středisko nabízelo své programy ještě před otevřením Komunitního centra Máj, ale dobrá dostupnost i pestrost programové nabídky udělala své. Nové zázemí tak rapidně zvýšilo počet návštěvníků. Jen pro srovnání, oproti předchozímu roku, kdy jsme působili pouze ve Čtyřech Dvorech, se nyní návštěvnost v nízkoprahovém klubu Oráč zvýšila o 69 % a v pedagogickém programu otevřené herny – Oratoř o více než 40 %,“ konstatuje ředitel Salesiánského střediska Tomáš Rádl.

Jednou z priorit salesiánů je bezpečný prostor a individuální přístup. „To můžeme zaručit díky dostatečnému počtu zaměstnanců a dobrovolníků. V současné době se na programu podílí 9 zaměstnanců a 30 dobrovolníků a praktikantů z Jihočeské univerzity, kteří jsou pro zajištění chodu naprosto nezbytní,“ míní tiskový mluvčí Salesiánského střediska Ondřej Trojek. Dobrovolníci se podle něj podílejí na přípravě, průběhu i závěrečném zhodnocení jednotlivých programů a navíc mají možnost získat poznatky od zkušenějších kolegů. Pod odborným dohledem vedou například dívčí klub, výtvarnou dílnu i sportovní aktivity.  

Salesiáni ale rozhodně nepracují jenom pod střechou. Velkou měrou se podílejí i na terénní práci přímo v sídlištních ulicích a často také docházejí přímo do rodin jednotlivých klientů. Řeší tak třeba vztahové a rodinné záležitosti, záškoláctví, drogy, sex, ale i právní nebo pracovní témata. Z terénní pomoci „na lavičce“ se často stává záležitost ambulantní, kdy klient dochází k salesiánům do Komunitního centra Máj a společně se sociálním pracovníkem hledají řešení svízelné situace.  

Jedním z nabízených programů, který děti mohou dvakrát týdně volně navštěvovat, má název Sídliště. „Už před několika lety přišel právě na tento program tehdy asi devítiletý Tomáš společně s kamarádem Dominikem. Chlapců se ujali sociální pracovníci a vedli je k dodržování pravidel slušného chování, což se v rámci možností celkem dařilo. Kluci hráli fotbal, jezdili na společné výlety, ale především jsme po nich chtěli, aby dokončili základní školu a případně ve studiu pokračovali, což se povedlo a oba se dostali na střední školu,“ popisuje životní peripetie chlapců pedagog Jiří Pecka, který studenty ještě dnes občas doučuje. „Lidé se nás často ptají, proč pracujeme s dětmi a my jim odpovídáme, že dětské štěstí je největším hnacím motorem a motivací pro jejich budoucnost,“ dodává.

Salesiánské středisko mládeže plánuje v budoucnu rozšířit svoji činnost o další programy podle poptávky mládeže, škol, ale i komunity obyvatel sídliště Máj. O letních prázdninách se rozšíří volnočasový program Sídliště na celý týden a přibydou i příměstské tábory,“ poznamenal náměstek primátora Martin Maršík a připomněl, že mimo pravidelných programů se v centru od zahájení provozu uskutečnila i řada setkání pracovních skupin z jiných organizací, magistrátu, celorepubliková akce Cvičení z Marsu, slavnostní otevření učebny, Den otevřených dveří, přednášky, kurzy sebeobrany i akce v rámci spolupráce s okolními základními školami. 

Štítky komunitní centrum, máj, základní škola, Jiří Pecka, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Komunitním centru se žije společně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.