Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Budějcích obnovili snahu o výstavbu Kaplického Rejnoka

Jihočeská společnost přátel hudby obnovila myšlenku na stavbu Koncertního a kongresového centra Antonína Dvořáka, takzvaného Rejnoka. Projekt loni na podzim před volbami zastavila budějcká radnice.

Předseda Jihočeské společnosti přátel hudby Antonín Kazil dnes uvedl, že od nového vedení magistrátu cítí větší podporu. Stavbu za přibližně dvě miliardy korun navrhl zesnulý architekt Jan Kaplický.

„Rejnok neusnul, i když to tak vypadalo. Pracujeme dál na projektu, který má stále platné územní rozhodnutí, a chceme s ním seznámit novou Radu města. Chtěli bychom letos začít projektovat dokumentaci ke stavebnímu povolení,“ řekl novinářům Kazil.

Minulé vedení radnice přípravy zastavilo kvůli nejasnostem kolem investora. Podle Kazila bude nyní projekt žádat o podporu z programu evropských dotací IROP. Ta by případně mohla zajistit až třetinu odhadované částky.    

Vedení radnice se zatím otázkou stavby Rejnoka konkrétně nezabývalo. „Ale já osobně například pana Kazila v tomto podporuji a souhlasím s tím, že České Budějovice potřebují koncertní síň. I když připouštím, že stále existuje řada otazníků. A musíme poctivě zvážit, jak velká investice je pro takovou stavbu reálná,“ řekl náměstek primátora pro kulturu Jaromír Talíř.

Rejnok získal v roce 2013 územní rozhodnutí. Stavba by měla vzniknout na ploše několika desítek tisíc metrů čtverečních v areálu bývalých kasáren ve čtvrti Čtyři Dvory.

Kaplického stavba koncertního centra v Budějcích zaujala. Při tvorbě studie se radil s významnými hudebníky, navštívil obdobná zařízení v Evropě. Se svým týmem Future Systems navrhl Kaplický pro Budějce černý zvlněný objekt připomínající rejnoka. Mají v něm být mimo jiné dva sály nebo například knihovna.

Zdroj: ČTK

Štítky Rejnok, Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka, Jan Kaplický, síň, Čtyři Dvory, výstavba, České Budějovice, projekt, radnice, Antonín Dvořák, Jaromír Talíř, Future Systems, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Radnice projekt nezastavila, ani nemohla, žádný totiž nebyl. Jediné co bylo, bylo letité žvanění několika lidí, o tom co by chtěli kdyby jim to někdo zaplatil. Radnice až zbytečně benevolentně kvůli tomu nechala blokovaný kus městského pozemku a loni už skončil i poslední termín, kdy žvanilové měli představit investory a kolik na věc mají peněz. To nedokázali (možná žádné nemají?) a proto radnice od věci ustoupila a pozemek přestal být blokován. Ono když si někdo vymyslí že si ve čtyráku postaví kosmodrom, nebo třeba ZOO, případně největší nevěstinec v EU, bude mu to město také držet po leta? Asi sotva. A nesmyslný projekt, velikášského rejnoka má krom vlastní investice v řádu několika miliard do stavby, i další problém, kterým je následný provoz. To že by si na svůj provoz vydělal je spíše v oblasti snů, kongresy se tu konat jistě nebudou, ve městě není ubytovací kapacita pro větší akci. A že by filharmonici vydělali tolik, aby si mohli pronajmout nijak levnou (díky provozním nákladům) stavbu je myslím nesmysl. Takže se město oprávněně bálo, že pokud by stavba vůbec začala, mohla by skončit jako rozestavěný nesmyslný "pomník" který by město pak leta zatěžoval hlídáním, právními spory komu ptří a nakonec likvidací. Jestli si to dotyční žvanilové (jak jinak jim říkat po letech prázdných tlachů?)chtějí postavit, tak za své. A jestli má město poskytnout pozemky, pak by je mělo prodat jako komukoli jinému. Kaplického projekty jsou jistě zajímavé na pohled, jestli se ale něčím proslavili, pak dvěma věcmi, velmi špatně využitým prostorem a předevší vždy byly minimálně 2x dražší než byl rozpočet.

Pátek, 10. dubna 2015, 12:10Odpovědět

V Budějcích obnovili snahu o výstavbu Kaplického Rejnoka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.