Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Svět panenek poprvé v Budějcích, láká nejen malé holky

V ráj malých i velkých holek se na přelomu srpna a září proměnil Kruhový sál DK Metropol, kde se koná první výstava panenek v Českých Budějovicích. A protože Budějcká Drbna je taky holka, neodolala a šla se na tu velkou panenkovou show podívat, aby vás o ní mohla informovat.

Svět v miniatuře, dokonalost a hravost - první vjemy, které při vstupu do výstavního sálu zaznamenáte. A také vjemy zvukové, kterými jsou reakce návštěvníků na vitríny, ve kterých se představují panenky. „Ta je tak krásná!“ ozývá se sálem. „Jééé, tady je Elvis, hele, i s kytarou. A tady Marylin Monroe...“

Nadšení, obdiv. Oprávněně. Vystavené panenky nemají do živých lidí daleko, vlastně jsou jejich dokonalými malými kopiemi. A nejen ony, ale i interiéry, ve kterých se představují.

V jedné chvíli se ocitnete v miniaturní cukrárně z dílny paní Eriky Holubové, pulty plné zákusků a sladkostí, které byste od originálů rozeznali snad jen díky velikostnímu rozdílu, za pultem panenka - cukrářka s krajkovou čelenkou i zástěrkou.

O pár metrů dál můžete nahlédnout do života indiánského kmene, nechybí ani koně a týpí. V další vitríně můžete obdivovat klenotnictví s pravými šperky pro panenky, nad kterými zaplesá srdce nejedné dámy. Pak přejdete k vitríně, která je miniaturní barokní komnatou se dvěma hraběnkami v nádherných honosných šatech a bohatě zdobeným nábytkem.

A hned vedle realita současnosti - panenky stylizované do scény, která znázorňuje práci malíře pokojů. Ten se ovšem se k práci příliš nemá a věnuje se svačince, u níž nechybí ani láhev piva.

O vitrínu dál se odehrává pohodové vánoční pečení perníčků, letní idylku připomíná scénka rodinky u ohně, i tady fascinují detaily - od špízů na ohni až po realistické ingredience podobných posezení - kečup, hořčici a džus.

Do dětských let vás vrátí scénka z pohádky Ledová královna a hodiny dějepisu připomene vitrínka stylizovaná do staročeské světnice s panenkami v lidových krojích, kolébkou s miminkem i hospodářem, který sedí u kolovratu. Na své si přijdou i pánové a kluci, jsou zde vystavení i hrdinové z filmu Terminátor a Star Wars, včetně robotů.

Mnohé panenky jsou k nerozeznání od modelek na přehlídkovém molu, ať už oblečením či make-upem, všechny jsou naaranžovány v kulisách, které okouzlují věrohodností detailů. Iluzi dokonalého světa panenky ztvárňují i díky ohebným kloubům, některé elegantně sedí, jiné ´pracují´, další přátelským zamáváním nebo vznešeným gestem zdraví ty, kteří je obdivují za sklem.

A možná svýma dokonale namalovanýma očima potěšeně sledují, jak i ti, kteří se přišli jen tak  podívat, zůstávají velmi dlouho, chodí od vitríny k vitríně, obdivují kreativitu a barevnost ´panenkového světa´ a jak i velké holky - včetně Budějcké Drbny - se mění na holky malé, které by si tak rády hrály s panenkami. Jen kdyby nebyly za sklem...

Výstava panenek v DK Metropol

Středa, 5. září 2012, 13:55

Výstava panenek 2012
Výstava panenek 2012

Štítky panenky, výstava, DK Metropol, panenka, České Budějovice, Drbna.cz, Marilyn Monroe, Star Wars, Terminátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svět panenek poprvé v Budějcích, láká nejen malé holky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.