Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šumavu letos navštívily přibližně dva miliony turistů

Šumavský národní park za letošní rok navštívilo kolem dvou milionů turistů. Nejvíce lidí dorazilo tradičně do oblasti kolem řeky Vydry a do obce Modrava na Klatovsku. Odhadovaná návštěvnost v porovnání s loňským rokem o jedno až dvě procenta klesla.

Oblast Povydří navštívilo 100 tisíc lidí, do Modravy dorazilo 72 tisíc turistů. Šumava však dlouhodobě eviduje i další turisticky exponovaná místa. Mezi ně tradičně patří vrchol Březníku, Kvilda nebo okolí vrchu Plechý.

„K Plešnému jezeru letos přišlo 16 tisíc turistů. Tato oblast je zajímavá v tom, že lidé ji navštěvují prakticky po celý rok bez ohledu na počasí. I když samozřejmě největší nápor tam zaznamenáváme hlavně v červenci a srpnu,“ řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Na řadě míst lze počet turistů určit celkem přesně. Jde hlavně o informační centra nebo některé turistické atrakce jako například Soví voliéry u obce Borová Lada.

Jan Dvořák však zároveň připustil, že jinde statistika vychází z odhadu. „Není možné počítat lidi na různých stezkách, nebo přesně sledovat jejich volný pohyb po Šumavě,“ dodal.

Celkový počet návštěvníků Šumavy za rok zůstává prý dlouhodobě přibližně stejný. I když letošní odhady hovoří o tom, že některé lokality zaznamenaly mírný pokles.

„Ale jedná se skutečně o nepatrnou ztrátu. Těžko vysvětlit, co za ní stojí. Může to být ovlivněno třeba mírnou zimou s minimem sněhu nebo deštivým podzimem,“ odhadl Jan Dvořák.

Zdroj: ČTK

Štítky Národní park Šumava, návštěvníci, turisté, Šumava, Povydří, Modrava, Jan Dvořák, okres Klatovy, Vydra, Kvilda, Březník, Plešné jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavu letos navštívily přibližně dva miliony turistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.