Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Silný vítr lámal stromy, na Kvildě poprvé sněžilo

Předpověď meteorologů se naplnila. V noci z úterý na dnešek zasáhl Jihočeský kraj velmi silný západní vítr, který lámal stromy a naplno tak zaměstnal jednotky hasičů. Ty zasahovaly na více než čtyřiceti místech. Studená fronta sem dorazila z Německa a postupuje dál k východu republiky.

Před půlnocí bylo nejvíce zasaženo Českokrumlovsko, poté padaly stromy na silnice v okresech České Budějovice, Prachatice a Jindřichův Hradec.

„Hasiči však nezasahovali u žádného případu pádu stromu na domy či auta. Nemáme hlášené ani žádné zraněné osoby,“ potvrdila mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Prudká změna počasí se naplno projevila například na šumavské Kvildě. Jak dokazuje snímek tamního starosty Václava Vostradovského, pořízený dnes těsně po rozednění, babí léto je pryč. V nejvýše položené obci České republiky se totiž poprvé letos na podzim objevil poprašek sněhu.

Dnes bude na jihu Čech oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, nad 800 metrů nad mořem meteorologové očekávají sněžení. Odpoledne a večer, zejména na horách, budou srážky vydatnější.

Nejvyšší denní teploty se budou ve středu pohybovat na hodnotách 6 až 9 °C, v tisíci metrech kolem jednoho stupně. Vát bude čerstvý severozápadní vítr o síle šest až deset metrů za sekundu s nárazy kolem 20 metrů.

Podle Markéty Augustinové z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu můžeme podobné počasí očekávat až do konce tohoto pracovního týdne.

Foto: Václav Vostradovský

Štítky počasí, Jihočeský kraj, polámané stromy, první sníh, Kvilda, strom, Německo, Česko, České Budějovice, Jindřichův Hradec, okres Český Krumlov, Prachatice, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr lámal stromy, na Kvildě poprvé sněžilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.