Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přemyslovské insignie dnes byly převezeny do Budějc

Originály pohřebních insignií Přemysla Otakara II. dnes byly převezeny z Pražského hradu na budějckou radnici. Zájemci si budou moci klenoty nevyčíslitelné hodnoty prohlédnout od úterý 10. března. Vernisáž bude součástí zahájení oslav 750. výročí od založení města.

Svou historii píše od roku 1265, kdy ho založil právě český král Přemysl Otakar II. jako oporu své moci proti rozvětvenému a vlivnému šlechtickému rodu Vítkovců. Pohřební insignie - královská koruna, žezlo a jablko - byly vyrobeny na příkaz českého krále Václava II., syna Přemysla Otakara II., v roce 1296, nejspíše ve zlatnické dílně benediktýnského kláštera v Praze-Břevnově pro účely slavnostního církevního pohřbu krále železného a zlatého v bazilice svatého Víta na Pražském hradě.

„Klenoty jsou běžně ve stálé expozici Příběh Pražského hradu, naposledy byly asi před sedmi lety vystaveny ve Znojmě,“ říká vedoucí oddělení uměleckých sbírek Hradu Martin Herda. Objeveny byly teprve nedávno, v prosinci 1976, při otevření králova hrobu za účelem vědeckého zkoumání. Jsou zhotoveny z pozlaceného stříbra. „Běžně se nepůjčují, Prahu opouštějí pouze při výjimečných událostech,“ poznamenává exprimátor a archeolog Juraj Thoma, který zápůjčku zprostředkoval.

Korunu tvoří osm snýtovaných dílů ukončených střídavě královskými liliemi a rovnoramennými křížky. Její povrch zdobí ražené rostlinné ornamentální motivy. Průměr koruny je 17,5 centimetru. Podoba koruny nejspíše odráží původní klenot, který se používal při korunovacích českých králů z rodu Přemyslovců, jenž se nedochoval.

Žezlo, dlouhé 48 centimetrů, tvoří šestiboká dutá tyč, ozdobená na vrcholu šestilistým květem. Jablko je vysoké téměř 11,5 centimetrů, na jeho vrcholu je rovnoramenný křížek.

Vernisáž insignií se koná v úterý v 17 hodin a zájemci si je mohou prohlédnout do 23. března, a to denně od 9 do 18 hodin.

Oslavy výročí města začnou v úterý v 10:00 slavnostním zápisem do kroniky, pokračovat budou představením pamětní mince, kterou k výročí vydala Česká národní banka. Po zahájení výstavy insignií přijde na řadu koncert Lucie Bílé na náměstí Přemysla Otakara II. a v 19:15 vypukne multimediální show. Podle pořadatelů by měla rozbušit srdce Českých Budějovic.

Oživí symboly města - radnici, náměstí se Samsonovou kašnou a Černou věž. Představení vyvrcholí ohňostrojem a odhalením výzdoby 750 let. Součástí budou živý zpěv, scénická hudba, laserové animace, vzdušný tanec, světelná show i živé performance.

K výročí organizátoři chystají během roku desítky akcí, další radní teprve vyberou z vyhlášených grantových programů. Na podzim vyvrcholí odhalením sochy zakladatele města.

O tom, že na soutoku Vltavy a Malše vznikne královské město, rozhodl Přemysl Otakar II. počátkem 60. let 13. století. Bylo vyměřeno velké čtvercové náměstí, pravidelně se křižující ulice a jednotlivé domovní parcely. Na západním okraji města u Vltavy bylo vyznačeno staveniště pro dominikánský klášter. Bratři dominikáni převzali plochu 10. března 1265. To je datum, od něhož se odvozuje stáří města.

Foto: Radek Gális
Zdroj: ČTK
 

Štítky pohřební insignie, Přemysl Otakar II., klenoty, radnice, výstava, oslavy, výročí, České Budějovice, Pražský hrad, Václav II. Český, Vítkovci, Lucie Bílá, Radek Gális, Juraj Thoma, Vltava, Přemyslovci, Česká národní banka, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

"Jablko je vysoké téměř 115 centimetrů, na jeho vrcholu je rovnoramenný křížek." no to jste asi docela přepískli, kdyby to jablko mělo přes metr tak by se ani do hrobu k Přemyslu Otakarovi II. nevešlo. Správně je 11,5 cm s křížkem je to na výšku asi 15 cm. Docela komické by bylo vidět někoho jak podobný medicimball o jakém píšete má v ruce na trůně.

Pondělí, 9. března 2015, 18:23Odpovědět

Přemyslovské insignie dnes byly převezeny do Budějc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.