Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Poklidný pochod bez extrémistů a nadávky na sídlišti

Kolem třech stovek nespokojených občanů se v sobotu odpoledne zapojilo do protestního pochodu ulicemi města. Lidé upozorňovali na špatný systém sociálních dávek a černý rasismus. Poklidná akce skončila na náplavce, spousta demonstrantů ale pokračovala dál na Máj.

Po proslovech řečníků vyrazil pochod asi s dvěma stovkami účastníků z Lannovy třídy. Na trase se ale do davu lidí připojovali další protestující, a tak parkem Na Sadech a Husovou třídou už procházelo asi 300 lidí. Ulicemi zněla hesla jako ´Nic než národ´, ´Stop černému rasismu´, ´Čechy Čechům´, nebo ´Češi, pojďte s náma!´

Před oficiálním ukončením akce na náplavce u Dlouhého mostu ještě zazněly z úst pořadatelů jejich názory, které lidé ocenili potleskem. „Účelem dnešní akce bylo vyjádřit nesouhlas s dvojím metrem české justice, nesouhlas s policejní brutalitou, se kterou jsme se setkávali před rokem 1989, a také nesouhlas se zneužívám sociálních dávek,“ uvedl jeden z organizátorů Jaromír Pytel.

Jak dodal, lidé jej opakovaně vyzývali, aby v pořádání takovýchto protestních akcí pokračoval i nadále. „Pokud se nic nezmění, z našeho boje neustoupíme. Je nám jedno, jestli je člověk barevný, bílý nebo černý. Jsme proti nepracujícím, zneužívajícím náš sociální systém,“ potvrdil Pytel skutečnost, že demonstrace nebyla zaměřena proti všem Romům.

Následně se většina protestujících přesunula na sídliště Máj, konkrétně do bloku mezi ulicemi Václava Volfa a Norberta Frýda za takzvaný kopeček. Po několika nadávkách a ostřejších výměnách názorů mezi demonstranty a romskou populací, která dění sledovala především z oken svých bytů, celou šíři parku přehradili policejní těžkooděnci.

Když ale byl na místě asi tři čtvrtě hodiny klid, jednotka pořádkové policie místo v 18 hodin opustila a dál už mezi paneláky hlídkovali jen muži zákona v režimu běžného výkonu služby a policisté antikonfliktního týmu.

„Během opatření nedošlo ke střetům ani násilnostem. Zajistili jsme devět osob, z toho dva mladistvé, pro neuposlechnutí výzvy policie,“ řekl Budějcké Drbně mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner.

Štítky protest, demonstrance, sídliště Máj, České Budějovice, Na Sadech, Norbert Frýd, Václav Volf, Dlouhý most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poklidný pochod bez extrémistů a nadávky na sídlišti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.