Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Oslavy vystřídá demonstrace. Islám v České republice nechceme, řeknou Budějčáci

Po audiovizuální show, která odstartovala oslavy k 750. výročí od založení Budějc, přijde na řadu akce z úplně jiného soudku. Zítra se na náměstí Přemysla Otakara II. uskuteční demonstrace s názvem Islám v České republice nechceme, kterou svolal docent Jihočeské univerzity Martin Konvička ze stejné iniciativy.

„Můj názor je, že (nad islámem) vyhrajeme. Nic jiného nám ani nezbývá,“ říkal v nedávném rozhovoru pro Budějckou Drbnu. Vysokoškolský učitel má na toto náboženství radikální názory. V napjaté době, kdy svět terorizuje Islámský stát, který nedávno unesl i jednoho Čecha, však stojí někde uprostřed mezi příznivci a odpůrci.

S jistými obavami to sledují i náměstci primátora Budějc - Ivo Moravec a Tomáš Bouzek. „Složité věci nelze zjednodušovat, ani účelově převracet. Islám nerovná se terorismus. Na islámské fanatiky nejvíce doplácejí nevinní muslimové. Historie by nás už měla dostatečně poučit v tom, že stavět na kolektivní vině je naprosto liché,” říkají.

ČTĚTE TAKÉ: Muslimové si musí vybrat, zda souhlasí s koránem

Shodují se ale na jedné zásadní věci. Základním pravidlem podle nich je, že lidé jiné víry a vyznání musí respektovat pravidla a zákony států, na jejichž území žijí. S tím asi nelze nesouhlasit. Jenže Konvička je radikálnější. „Chtěl bych, aby se evropští muslimové na islám normálně vykašlali. Nebo aspoň na jeho extrémní formy. Pak s nimi nebude mít nikdo problém.“

A právě před tím oba náměstci varují. „Paradoxně u nás lidi spolehlivě dokáže oslovit hledání společného nepřítele a nenávist k němu. A jak známo, objektem nenávisti se může stát jednotlivec, skupina osob, ale třeba i celý národ nebo společenský systém s cílem objekt nenávisti poškodit či zničit. S tím se nehodláme ztotožnit,” připomínají.

Nechme se překvapit, jak celá sobotní akce, jež startuje v 16 hodin, dopadne. Moravec s Bouzkem věří, lidé nerezignují na toleranci k minoritám, náboženstvím a národům. Podle facebookové události jich ale má 716 jiný názor. Na akci kromě Konvičky vystoupí například Jiří Barták, Jana Volfová nebo Petr Hampl. Důkladně ji budou monitorovat městští strážníci s Policií České republiky.

Foto: ivcrn.cz

Štítky demonstrace, islám, Islám v České republice nechceme, náměstí, Konvička, muslimové, Česko, Přemysl Otakar II., České Budějovice, Martin Konvička, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ivo Moravec, Tomáš Bouzek, Islámský stát, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy vystřídá demonstrace. Islám v České republice nechceme, řeknou Budějčáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.