Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Oslavy připomenou Budějčákům historické mezníky města

Město už ví, jak asi budou vypadat oslavy 750. výročí založení Českých Budějovic. Soutěž o nejlepší koncept nakonec má dva vítěze - Budějčáky Milana Plevu a Veroniku Havlíkovou. Scénář celoročních oslav bude vznikat na základě jejich nápadů, které nás provedou všemi historickými mezníky.

Minulý pátek se sešla pracovní skupina Rady města s pěti autory, aby výběr kandidátů na celkový triumf po této schůzce zúžila na tři. Tento týden se pak radní rozhodli, že na prvním místě skončí hned dva tvůrci - Milan Pleva a Veronika Havlíková.

„S oběma bude podepsána licenční smlouva a město jejich náměty formálně odkoupí. Celkovou výhru si tedy rozdělí na polovinu, každý dostane 15 tisíc korun,“ řekl včera primátor Juraj Thoma s tím, že do soutěže se přihlásilo celkem 19 uchazečů zejména z jižních Čech.

Milan Pleva, mimo jiné ředitel festivalu amatérských a studentských filmů Černá věž, zaujal členy Rady města tím, že svůj návrh postavil na mottu Život v 35 generacích.

„Motiv by byl zrealizován buď formou instalace figurín, anebo prostřednictvím dobrovolníků, kteří budou venku či uvnitř budov ztvárňovat různé důležité události. Jako třeba založení města, stavbu Černé věže, situaci po bombardování ve druhé světové válce a podobně,“ sdělil Thoma.

Koncept Veroniky Havlíkové se zase nazývá 750 let města, 750 let života. „Tento návrh náš zaujal, protože se věnuje jednotlivým částem města a každá z nich bude mít své vlastní nosné téma. Vznikl soubor akcí, který autorka pojmenovala Tady jsme doma,“ uvedl budějcký primátor.

Například Stromovka bude určena přehlídce dětských dovedností, rekreační zónu u Malého a Velkého jezu by charakterizovalo heslo ‚To je Havaj‘, sídliště Vltava akce Vltava žije, Náplavka by patřila cyklistům a nejlidnatější budějcké sídliště programu nazvanému Colours of Máj.

O přípravy a realizaci oslav se bude starat manažer (buď zaměstnanec magistrátu nebo externista), kterého nejdřív čeká zpracování obou vítězných konceptů do konkrétních scénářů.

Kolik město do programu investuje, zatím není jasné. „Částka bude odvislá od toho, jak rozpočet připraví skupina soustředěná kolem manažera,“ doplnil Juraj Thoma.

Veřejné soutěže na návrh pamětní medaile a loga města k významnému jubileu ještě stále probíhají.

Štítky 750 let města České Budějovice, oslavy, program, Milan Pleva, Veronika Havlíková, slavnost, Juraj Thoma, České Budějovice, druhá světová válka, Černá věž, Vltava, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Hájíček

a největší dar městu bude na závěr....přijede autobus, do něj nasedne kompletní osazenstvo radnice v čele s Thomou a Popelovou, odjedou a už se nikdy nevrátí.

Pátek, 28. února 2014, 14:03Odpovědět

Oslavy připomenou Budějčákům historické mezníky města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.