Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vánoce si můžete koupit kapra s příznivým vlivem na srdce

Na vánočním trhu se letos objeví zhruba deset tun kaprů s větším podílem omega 3 mastných kyselin. Ryba, jejímuž chovu se věnuje Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, má příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Kapr bude na vánočním trhu třetím rokem.

Prodejních míst je stále více, letos si ho lidé mohou koupit nejen ve stáncích, ale i v českobudějovické a pražských pobočkách řetězce Makro, řekla dnes ČTK Gabriela Bechyňská z Fakulty rybářství a ochrany vod.

„Kapry budeme prodávat z kádí označených naší ochrannou známkou ve tvaru srdce a ryby,“ řekl Václav Nebeský, který na vědeckém pracovišti ve Vodňanech řídí spolupráci s komerčními subjekty. „Technologický postup produkce kapra se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin je patentově chráněn. U prodejních stánků budou naši spolupracovníci. Většinou půjde o studenty, kteří umí zákazníkům vysvětlit a popsat přednosti našeho kapra,“ uvedl.

Pozitivní vliv této ryby na zdraví, už prokázal výzkum. Na něm Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity spolupracovala s pražským Institutem klinické a experimentální medicíny. Výzkum spočíval v tom, že dobrovolníci, kteří se po operaci srdce zotavovali v poděbradských lázních, čtyři týdny jedli kapra s vyšším podílem omega 3 mastných kyselin. V porovnání s ostatními pacienty, kteří drželi klasickou dietu, se u nich významně zlepšily parametry tukového spektra krve.

Konzumace kapra ze speciáního chovu také snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu. Ryba získá vyšší podíl omega 3 mastných kyselin z krmné směsi, která obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko. Jihočeská univerzita uvolní na vánoční trh většinu ze své produkce této ryby. Cena za kilogram bude zhruba o deset korun vyšší než u ostatních kaprů, jejich loňská cena byla v rozmezí 50 až 80 korun.

Napsal ČTK

Štítky Vánoce, kapr, Vodňany, vánoční trhy, mastná kyselina, Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, Makro, Václav Nebeský, Institut klinické a experimentální medicíny, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vánoce si můžete koupit kapra s příznivým vlivem na srdce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.