Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mladí čtenáři pomáhají nemocnému Danečkovi

Děti zapojené do projektu Čtení pomáhá se nyní snaží získat částku 85 tisíc korun pro těžce nemocného osmiletého Danečka z Českých Budějovic. Částka bude použita na nákup rehabilitačních pomůcek, díky kterým by se mohl naučit chodit.

Žáci základních a středních škol již téměř tři roky čtením knih pomáhají těm, co to potřebují. V současné chvíli i mamince malého Danečka. Chlapec se totiž narodil s rozsáhlým poškozením mozku, a to u něj následně rozvinulo dětskou obrnu. Dnes je mu osm let a kromě těchto dvou nemocí trpí ještě dětským autismem a imunobuněčnou poruchou, která způsobuje časté onemocnění dýchacích cest.

„O Danečka se od jeho narození starám prakticky sama. Vyžaduje to spoustu tvrdé práce, lásky a péče. Ale to vše se vyplatilo a syn se nyní alespoň dokáže postavit na nohy. A nechceme to proto dál vzdát! Bohužel na kompletní rozchození nám už moc času nezbývá. Svalstvo totiž od určitého věku začne tvrdnout a pak už se člověk učí chodit jen velmi obtížně,“ vysvětluje maminka nemocného chlapce.

Hochovi by k samostatnému pohybu mohlo napomoci rehabilitační lehátko, které využívají specializovaná rehabilitační centra. V léčbě by také mohla pomoci čistička vzduchu k prevenci častého onemocnění dýchacích cest následkem imunobuněčné poruchy.

Tyto nástroje však stojí 85 tisíc korun, a to je pro Danečkovu rodinu v současnosti nedostupná částka.  Proto se do pomoci vložili i čtenáři ze Čtení pomáhá. Za každou přečtenou knihu mohou Danečkovi poslat 50 korun.

Pomáhat mohou děti ze všech koutů České republiky (a v rámci Českých škol bez hranic i ze zahraničí), které se připojily či připojí do projektu Čtení pomáhá. Projekt funguje od roku 2011 a nyní je do něj zapojeno už více než 155 tisíc dětí. Iniciátorem a donátorem Čtení pomáhá je Martin Roman.

O projektu

Projekt Čtení pomáhá, podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí až 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodují právě dětští čtenáři.

Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu.

Knihy zařazené do projektu byly vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byly osobnosti, jako je Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman. Další knihy na seznam postupně přibývají.

Napsala Eva Krutáková
Foto: Galina Charčenko
Tisková zpráva

Štítky Čtení pomáhá, Daneček, charitativní projekt, nemocný chlapec, podpora, rehabilitační pomůcky, projekt, kniha, nemoc, České Budějovice, Martin Roman, Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Jiří Dědeček, Alena Ježková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

O to mi právě jde, na jednu stranu nemáme peníze (nebo se to alespoň tvrdí) na léčení dětí, na důchody a podobně, ale na druhou stranu se cpeme do nesmyslných akcí kdesi kde nám do toho nic není. Třeba teď jsme poslali vojáky do Mali, další máme v Afghanistánu, vozíme letecky lidi z Ukrajiny, byť Ukrajina rozhodně není místo kde by tu péči nemohli dostat doma. No a pak se hledá 85 tisíc na pomůcky pro dítě, které bez nich je v podstatě odsouzeno k nepohyblivosti. Také si myslím, že nejdřív bychom se měli postarat o to co máme doma (vlastní problémy) a pokud nám zbyde, pak se můžeme starat o to jestli někde někdo nepotřebuje pomoc. Ono je nádherné psát o tom jak na Haiti pomáháme hloubit studny, jen mi přijde že si je místní mohou vykopat i sami a nemusí tam jezdit pomoc ze zahraničí. Mnohdy mi ta "pomoc" přijde i dost nesmyslná.

Čtvrtek, 6. března 2014, 13:58Odpovědět

Jan Řehoř Husinecký

Kocoure, souhlasím. Nejdříve se MUSÍM postarat o své lidi a teprve z toho co zbyde, mohu dělat granda a dát na něco bohulibého.

Čtvrtek, 6. března 2014, 12:28Odpovědět

Badaxe Kocour

Je smutné, že na pomoc dítěti se musí hledat cesty hraničící s žebráním, zatímco se vyhazují peníze za nesmysly, včetně třeba "zahraniční pomoci" různým teroristům kdesi v palestině, nebo na léčení různých "demonstrantů" kteří u nás až podivuhodně rychle pookřejí, ale je nutné pro ně posílat letadla. Můj osobní názor je, že peníze by se měli uplatnit především na léčení lidí v ČR. A pokud jak tvrdí s. Sobotka "rezervy jsou" bylo by lepší je využít na léčení řady podobných případů u nás, než na lety vládních speciálů kamsi do ciziny.

Čtvrtek, 6. března 2014, 09:51Odpovědět

Mladí čtenáři pomáhají nemocnému Danečkovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.