Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Máj byl ve čtvrtek několik hodin spolu. A byl v klidu

Vjíždím na kole do ulice Miroslava Chlajna na sídlišti Máj a už z dálky vidím srocující se hloučky Romů, ale i ´bílých´ Budějčáků. Slyším lehký povyk, ale trochu jiný, než na který jsme byli v posledních týdnech zvyklí.

Ve stínu pod stromy se prohání okolo padesáti dětí nezávisle na barvě pleti a hrají si spolu. Malují, balancují na laně, brázdí palouček na koloběžkách, pinkají si s míčem. Mezi nimi se pohybuje kolem deseti dobrovolníků z Diecézní charity a z řad Selesiánů. O malé edukativní okénko se starají policisté.

Vypadá to jako fajn odpolední idylka na Máji. Celá akce nese název Máj spolu a přesně v tomto duchu se odpoledne odehrává. Program začal ve čtvrtek ve čtyři hodiny odpoledne volnou zábavou, následovalo vystoupení kejklíře, při kterém se všechny děti, ba i dospělí skvěle bavili.

Vypadalo to docela jako vesnická zábava a kdekdo by neřekl, že se nachází uprostřed sídliště. V 18 hodin pak program vyvrcholil divadelním představením Teátru Víti Marčíka Robinson Crusoe.

„Myslím, že je hrozně důležité, aby děti z různých vrstev měly společné zážitky, díky nimž pak může dojít ke smíření. Ti lidé se navzájem neznají, a když se neznají, tak ze sebe mají strach. Myslím, že tohle je cesta, jak smysluplně pomoci situaci a rozhodně je to lepší, než mávat kyjem na náměstí. Když se rozhlédnu kolem, vidím hrající si děti, ne nějaký Saigon. To je to, proč jsem tady,“ říká jeden z dobrovolníků Ladislav Zibura.

Do akce se zapojili i policisté, kteří pro děti připravili dopravní hřiště a hry zaměřené na znalosti z dopravy, nebo na všeobecný přehled. Po páté hodině přijeli policejní psovodi a předvedli ukázky poslušnosti čtyřnohých pomocníků.

A jak vnímají všichni zapojení reakce z okolí? „Vesměs jsou to kladné ohlasy. Samozřejmě musíme počkat na reakce po skončení celého programu,“ sdělila Budějcké Drbně mluvčí policie Lenka Holická. „Až potom se rozhodneme, zdali uspořádáme další takové odpoledne,“ pokračuje ještě v našem rozhovoru Holická, ale vyruší nás zhruba pětiletý capart a dožaduje se peněz na cukrovou vatu.

Krom policistů na pořádek dohlíželi i zástupci romské hlídky. „Pomáháme udržovat pořádek a snažíme se hlídat děti, aby nedělaly nepořádek,“ říká romský koordinátor Roman Slivka.

A jak hodnotí výsledky májských streetworků zástupci diecézní charity? „Mám pocit, že některé děti si na to zvykly, chodí sem rády a pomáhá jim to strávit čas. Nemyslím si ale, že by to pomohlo změnit atmosféru tady na sídlišti Máj,“ říká poněkud sklesle Věra Michalicová.

„Na pravidelné úterní a čtvrteční streetworky dochází pouze romské děti. Jsem ráda, že dnes přišly děti ze všech sociálních vrstev a všech barev pleti, ale je mi líto, že rodiče z majoritní skupiny obyvatel toho nevyužívají a své děti k nám neposílají,“ dodává Michalicová.

Štítky Máj spolu, M. Chlajna, setkání dětí, zábavné odpoledne, sídliště Máj, České Budějovice, sídliště, Miroslav Chlajn, květen, Víťa Marčík, Ladislav Zibura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Milá paní, jsem rád, že nejsem (jako vy) "průměrně uvažující" neb ti obvykle končí s otevřenou hubou, kde jejich průměrné úvahy skončili (třeba v roce 1948 řada voličů komoušů), takže díky za vaše ocenění které mne vyjímá z průměru. Pokud máte potřebu někoho citovat, pak je to s podivem, a normální člověk se raději spolehne na vlastní pozorování (jen opravdu slabý jedinec musí použít "rozum" někoho jiného), což rozhodně z vašeho příspěvku nevyplývá. Celkem logicky tedy vyplývá že jste tam nebyla a musíte citovat "dobrovolníka". A pokud jde o práci charity, kdyby někoho (krom ní) zajímala, nejspíš by tam lidi děti dávali, nebo že by ne? A já napsal že o její práci majorita NESTOJÍ právě v tom co dělá na Máji. To jste nijak nedokázala vyvrátit ani svým překroucením. Realita je prostě taková, že stát cpe peníze do "projektů" právě typu "uděláme něco na oko" a charita je jedním z příjemců peněz (schválně odkud že bere peníze na "své" atrakce?), to že je to možná prostřednictvím církve na věci nic nemění, jsou to peníze z daní a rozdělované nesmyslně státem na blbosti pro uječenou menšinu. To jestli jsem "u vás" omezenec, je mi milá paní srdečně jedno, a to co dělám je opět moje věc a při nejmenším byť nerad, přispívám ze svých daní na část té nesmyslné předváděčky. To proč je nesmyslná jsem vysvětlil, vy si klidně vlhněte nad tím jak to krásně funguje, no a pak se tam jak jsem už psal dojděte podívat až tam nebude ta banda dozorců a podívejte se jak to funguje v reálu. To že se na pár hodin sehraje divadlo, je na nic. Pokud nedonutíte cikány aby se chovali slušně, je to jen taková hra jako za komoušů o volbách. A doufám že se budete držet svého že se mnou nemá cenu diskutovat, pro vás opravdu nemá. Své rady o mé investici energie si můžete strčit do brusele, já rozhodně nepatřím k těm kdo by potřebovali pro své aktivity rady od někoho jako jste vy a to ani kdybyste si obočí zvedla třeba na záda. Asi byste místo rad a nadšených pokřiků měla začít něco dělat vy.

Neděle, 11. srpna 2013, 12:56Odpovědět

Badaxe Kocour

Vzhledem k citaci, jste na místě rovněž nebyla (to byste nemusela citovat někoho kdo tam byl) takže nechápu, jak můžete komentovat cokoli. Předpokládám že dle vaší "logiky" by nikdo nemohl komentovat ani třeba jednání parlamentu, činy politiků, ani cokoli kde nebyl. Pak je ovšem podivné, že jste se registrovala zde, protože toho čeho jste se účastnila osobně a co se objeví v novinách, byť lokálních, toho bude jen velmi málo. A to že někdo dělá práci o kterou většina lidí nestojí. Třeba to že diecezní charitu nevyužívá majorita, to je dáno tím že běžně lidé nepotřebují, aby jim někdo organizoval čas a staral se o jejich děti (stačí na to sami). A to že jejich služby využívají cikáni, je samozřejmě další důvod tam děti neposlat. Ale důležité je to, že majorita nemá potřebu aby se o jejich děti někdo staral, zvládnou to sami, podobné snahy měli i komouši, také různé "organizované" zábavy, co se pamatuji moc oblíbené to nebylo. Takže pí Mihalicová nebojuje ani tak s xenofobií, ale s tím, že nabízí službu která většinu lidí nezajímá (navíc tím že jde o církevní organizaci pro řadu lidí je to méně zajímavé, většina lidí na církev hledí s podezřením). Když si otevřete second hand a budou vám tam chodit jen cikáni asi to nebude tím že majorita je xenofobní, ale prostě nabízíte to co většinu nezajímá. A ať tam byli policajti z jakéhokoli důvodu, jejich přítomnost jednoznačně působí na děti i rodiče tak že sklapnou a neječí jako normálně, nedělají binec a neperou se. To jestli tam jsou pro zábavu, nebo na pochůzce. Ostatně na rozdíl od vaší představy, policisté tam byli služebně a tedy v zaměstnání, myslíte že kdyby se tam cokoli stalo, byli by tihle policajti se psem jen diváci a čekalo by se až přijede "hlídka"? Takže to že tam plicajti byli bylo jednoznačné, ale pokud na hřišti nebudou, pokud to nebude střeženo "romskou hlídkou" a tuctem dalších lidí, myslíte že to bude fungovat? Já o tom mám velmi značné pochyby. Noviny píší asi o 50 dětech (to odpovídá i fotkám), no a když tam byl asi tucet salesiánů a dobrovolnic z charity, "romská hlídka a policie se psem (někdo inteligentní tam asi musel být aby velel :-) ) tak je to kolem 20 lidí dozoru, to mi nepřijde jako typická a normální situace. Naopak mi to přijde jako pouhé předvedení "že to jde" (ovšem s nasazením spousty lidí), tedy ona typická "čárka pro politiky" nebo možná policisty...K reálu to má prostě daleko. A schválně až tam nebudou policajti, kolik dětí tam bude? A kolik jich tam bude když tam nebude dozor z charity? To vůbec není o nějakém soužití, to je prostě zbytečnost, jednou za týden se sejdeme a ukážeme, zbytek týdne se nic nezmění. Takže co se bude dít na stejném místě třeba v pondělí? bude tam zase spousta dětí jak majority tak cikánů a budou si pospolu nadšeně hrát, nebudou se napadat a vůbec zavládne tam mír a klid? Věříte tomu?

Sobota, 10. srpna 2013, 06:28Odpovědět

Badaxe Kocour

Bylo by to jistě hezké, ale pokud tam je tam 10 "dobrovolníků, policie a "romská hlídka" (je taky nějaká "česká", nebo třeba "vietnamská"?) a ti hlídají aby se nedělala rotyka, moc to neznamená. No upřímně, neznamená to vůbec nic, něco to bude, až ve chvíli, kdy si takhle lidé sednou sami a bez toho aby na dvě děti byl krom rodičů ještě jeden příslušník výše zmíněných. A pokud se paní Michalicová podivuje že " je mi líto, že rodiče z majoritní skupiny obyvatel toho nevyužívají a své děti k nám neposílají" možná by se měla zamyslet, proč to majorita nedělá. Já bych své děti rozhodně neposlal mezi smečku nevychovaných spratků, bez ohledu na barvu kůže. To že by si mohli domů přinést i nějaký "suvenýr" v podobě hmyzu (kolegyně byla velká nadšenkyně, než jí dcerka přinesla od "milé" spolužačky vši, pak dost ochladla). Pokud je u nich prakticky jen cikánské osazenstvo, nedivím se že rodiče tam děti neposílají. Ostatně "bílí" se o své děti většinou umí postarat sami, i když jsou zaměstnaní. To kupodivu nadbytkem volného času disponující netáhla nějak neumí. Asi by je to zdržovalo do hulení, heren a lumpáren. Takže jako atrakce hezké, jako čárka do rubriky "spolupráce mezi etniky" také. Reálná hodnota, obávám se nulová. Nebo myslíte že třeba zítra tam ty děti a rodiče bez hlídek zase přijdou? A třeba příští týden zase? Možná jsem skeptik, ale pokud se cikáni nebudou chovat jako lidi i bez dozoru, je to zbytečné.

Pátek, 9. srpna 2013, 18:47Odpovědět

Máj byl ve čtvrtek několik hodin spolu. A byl v klidu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.