Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Líheň mistrů světa v letecké akrobacii je na Hosíně

Českobudějovický aeroklub, v němž vyrůstali mistři světa Petr Jirmus a Martin Stahalík, letos v létě slaví devadesátiny.

Od roku 1923 překonal nejrůznější úskalí a i v době nynější ekonomické krize se členům klubu daří udržet dobré podmínky pro výcvik a pořádání velkých leteckých soutěží. O nové členy je ale nouze.

Spousta letišť v republice se podle někdejšího vedoucí letového provozu a instruktora bezmotorového létání Josefa Buška aeroklubům udržet nepodařilo kvůli majetkoprávním vypořádáním.

„Takové zázemí, jako je tady na Hosíně, nemá téměř žádné letiště v republice. Díky značnému úsilí členů v posledních dvaceti letech máme vykoupenou asi polovinu ze 45 hektarů plochy, zbytek je pronajatý,“ uvedl Bušek.

Nedávno byla opravena věž řízení letového provozu i provozní budova, k dispozici je ubytování, stravování a další služby.

Historie letiště Hosín u Českých Budějovic se začala psát v polovině padesátých let, kdy bylo třeba najít pro aeroklub náhradu za letiště Planá, které zabavila pro své účely armáda.

Nejznámějším členem aeroklubu se stal Petr Jirmus, který jako jediný pilot v historii obhájil titul mistra světa v letecké akrobacii v kategorii Unlimited. Na jeho úspěchy navázal titulem mistra světa v akrobacii, v kategorii Advanced, Martin Stáhalík.

V bezmotorovém létání v klasických disciplínách se mezi českou špičku řadila Lenka Kuthanová, pak Hana Zejdová jako držitelka několika světových rekordů dosažených v Austrálii.

Vzhledem ke své poloze a svému vybavení byl Hosín mnohokrát využit při pořádání leteckých soutěží. Třeba mistrovství světa v letecké akrobacii v roce 1978, které vyhrál československý reprezentant Ivan Tuček, a mistrovství Evropy v téže disciplíně v roce 1985. Tomu dominoval právě Jirmus.

Roli centra leteckých sportů pro Jihočeský kraj si Hosín podle předsedy Aeroklubu České Budějovice Petra Rozhoně podržel až do současnosti. K motorovému a bezmotorovému létání se v posledních letech připojilo populární létání na ultralehkých letadlech. V tradici paraklubu teď pokračuje deset aktivních členů.

V celé Evropě, snad s výjimkou Německa, je podle Rozhoně létání v krizi. Lidé zvažují, do čeho budou investovat. A sportovní létání je náročný koníček, i když finančně srovnatelný s jinými technickými sporty. Ne všichni rodiče si dnes mohou dovolit podporovat zálibu svých dětí v letectví.

Aeroklub má kolem 80 členů, každý rok věnuje hodně úsilí získání nových adeptů pro výcvik. Třetím rokem na letišti existuje Aero Juniors Klub, který pořádá akce pro děti se zájmem o létání.

Zatímco Jihočeský kraj a město investují do společného podniku - letiště Planá u Českých Budějovic ročně desítky milionů korun, dotace na podporu sportu v aeroklubech jim nezbývají.

Letiště v Hosíně by potřebovalo několik milionů korun na revitalizaci vzletové dráhy, na nová letadla, nebo výkup dalších pozemků. Na provoz, údržbu a rozvoj letiště si aeroklub snaží vydělat pronájmy, vyhlídkovými lety a dalšími aktivitami.

V Jihočeském kraji je sedm vnitrostátních veřejných letišť plus necelá desítka dalších přistávacích ploch. Od roku 1993 nevyužívané letiště v Bechyni zůstává v držení armády.

Zdroj: ČTK
Foto: Aeroklub České Budějovice

Štítky Aeroklub České Budějovice, Letiště Hosín, mistři světa, Petr Jirmus, Martin Stáhalík, Hosín, letiště, letecká akrobacie, České Budějovice, Josef Bušek, sport, Jihočeský kraj, Ivan Tuček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Líheň mistrů světa v letecké akrobacii je na Hosíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.