Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letošní Budějovický Majáles zakončil rekordní průvod

Kde to žije, tam je Majáles! Nebo spíš – Kde je majáles, tam to žije. Víc než oživení přinesly do budějckých ulic, parků, náměstí, nábřeží i občerstvoven koncerty, divadla, taneční a sportovní exhibice a akce, workshopy, výstavy a plno dalších zajímavých aktivit. A na plný pecky tohle všechno vygradovalo v pátek 4. května v poledne majálesovým průvodem. A Budějcká Drbna u toho nechyběla!

Počasí

Nejlepší! Ani horko, ani zima, organizační tým Budějovického Majálesu prostě sepsal se svatým Petrem hodně dobrou smlouvu.

Status

Největší! Největší průvod masek v České republice, počet masek letos nejvyšší, odhadem tři tisíce! Mimo jiné i proto, že letos poprvé se zúčastnila i Jihočeská univerzita.

V hlavních rolích

V čele průvodu řečtí satyrové na chůdách z kabaretu Kajbar, bubeníci z Wild Sticks, skupina mažoretek Panenky, skupina tanečnic. A pak už nápad za nápadem, barva za barvou, fantazie za fantazií... totiž, jedna škola za druhou.

Gymnázium Jírovcova a jeho pyžamová párty a pojízdná maxipostel – prostě do školy jedině v pyžamu. Mexikooo a sombrera a poncha a kaktusy a hlavně Biskupské gymnázium! Sex, drogy, metal, stylové outfity a Gymnázium Česká a Olympijských nadějí. Bzzzzz... i na majáles přilétají včelky Máááji... a nechybí ani Vilíkové, je tu Střední zemědělská veterinární mechanizační zahradnická škola, prostě Zemědělka.

Na tvářích černobílý žal i smích, kráčí v černobílých oblecích a jsou z gymnázia J. V. Jirsíka! Jooo! Heroes! Batmani a Avataři a další hrdinové nejstatečnější ze Střední školy obchodní. A z pohádkového království přichází Střední zdravotnická škola, trpaslíkům, Karkulkám, kočkám, vílám, šaškům i princeznám vládne moudrý král. Květiny ve vlasech, květiny v srdci a mír se všemi, květinové děti – hippies z Jihočeské univerzity. A zase květiny a sukně z trávy a barevné klobouky a sluneční brýle vzdálené šumění moře, Hawai, sladká Hawai a České reálné gymnázium.

Kleopatra v Budějcích? Jasně, a také pyramidy, patricijové egyptští i vědci a učenci – Egypt a Obchodní akademie. Čtverce, přímky, rovnoběžky, cihly, cihly, geometrie – Střední škola stavební ví, na čem stavět! Rock party! Black and white a styl – Střední škola automobilová. A tužky, tužky, pastelky, tužky – originální nápad Českoanglického gymnázia.

Trasa

Od Železného mostu Biskupskou ulicí, pak Širokou a Kněžskou do Hroznové… a doleva, Krajinskou na náměstí, z náměstí Radniční. Část průvodu branou hned na nábřeží, část průvodu Českou ulicí a Piaristickým náměstím na nábřeží. U slepého ramene klání v zorbingu na vodě o krále majálesu, po skončení kroky většiny lidí z průvodu vedou na Sokolský ostrov, kde je čeká další program, našlapaný muzikou.

Dohled

Bezpečný průchod zajišťovali strážníci Městské policie. Superdohled byl i z radnice – na průchod Radniční ulicí dohlížel z výšin úřadu radničního náměstek školství Petr Podhola.

Král Majálesu

Z hlasování na webu Budějovického Majálesu vyšli s nejvyšším počtem hlasů tři kandidáti: Jára Srba z BIGY, Edü Pýcha z gymnázia J. V. Jirsíka a Dan Štipl z gymnázia Jírovcova. Na statečné budoucí panovníky čekala na slepém rameni Malše soutěž ve vodním zorbingu. Vítězem a králem se stal seňor Jaroslav Srba z BIGY.

Celková atmosféra

SUPER! Pecka! Prostě to v Budějcích žilo...

Jediné mínus

Že je to jen jednou za rok. Ale v zájmu přežití organizačního týmu (klobouk dolů, potlesk, obdiv!) je to nakonec asi dobře.

Úplný závěr

Kdo umí, umí! A Budějckej Majáles umí hodně.

Majálesový průvod 2012

Neděle, 6. května 2012, 15:41

Budějcký Majáles 2012 050
Budějcký Majáles 2012 056

Štítky Drbna.cz, Petr Podhola, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, střední škola, divadlo, koncert, výstava, Česko, olympijské hry, Jaroslav Srba, České Budějovice, maska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Budějovický Majáles zakončil rekordní průvod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.