Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli labuti sem přijíždějí ornitologové z celé republiky

Ornitologové spatřili v Českých Budějovicích velmi vzácnou labuť malou. Naposledy se objevila v Česku před pěti lety a je to teprve 22. výskyt tohoto druhu v tuzemsku od roku 1947.

„Labuť malá je menší než u nás běžná labuť velká. Je také celá bílá, ale na rozdíl od labutě velké má v dospělosti žlutou skvrnu na zobáku. Labuť malá má kratší krk, a proto na první pohled vypadá jako domácí husa nebo jako kříženec husy a labutě. Je velmi krotká a nechá se krmit od lidí v centru města,“ informoval místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Výskyt tohoto ptáka vyvolal nadšení mezi českými ornitology. V těchto dnech přijíždějí do Budějc například z Prahy, středních Čech nebo střední Moravy kvůli tomu, aby mohli labuť malou pozorovat. „Cestují klidně přes celou republiku, aby na vlastní oči viděli ptačí druh, který ještě nikdy nespatřili,“ řekl Šafránek.

Labutě malé žijí a hnízdí v tundře u Severního ledového moře a zimuji v severozápadní Evropě. Do Česka se zatoulají jen ojediněle a ornitologové považují jejich pozorování u nás za velmi výjimečné.

Dosud největší skupina labutí malých se v České republice objevila v únoru 2001. Šlo o hejno 20 ptáků, kteří se zdržovali na Šumvaldském rybníku na Olomoucku.

Zdroj: ČTK
Foto: Maga-chan, Wikipedia

Štítky labuť malá, ornitologové, pozorování, České Budějovice, Česko, Moravský ornitologický spolek, Wikipedie, Středočeský kraj, Střední Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli labuti sem přijíždějí ornitologové z celé republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.