Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kdo umí, ten umí. Hanácké kraslice z dílny Petry Frojdové

Budějčanda Petra Frojdová je žena činu. Kromě toho, že většinu času věnuje svým dětem, pořádá i různé akce pro veřejnost. A díky tomu, že je velmi zručná, mohla navázat na rodinnou tradici - zdobení hanáckých kraslic. Nyní už jí předejme slovo, aby tuto techniku naučila i čtenáře.

Hanácké kraslice jsem se naučila zdobit od své babičky Anny Dražilové. Ta se to naučila v roce 1945 od své učitelky paní Havránkové na základní škole v Šaraticích. Svoji první kraslici jsem nalepila, když mi bylo šest let. Tehdy to byla jednoduchá hvězdice na každé straně vajíčka.

Tato technika zdobení je velice náročná a dnes, ale i v dobách, kdy jsem se od babičky začala učit, ji ovládalo pár lidí v republice. A tak jsem se nadšeně vrhla do díla, neb jsem také chtěla umět něco, co zvládá jen málokdo.

Časem jsem zjistila, že mi zdobení jde a jelikož nikdo v rodině v této tradici nepokračoval, přišlo mi líto, že by babičkou vše skončilo. Začala jsem tedy také vyučovat a předvádět zdobení hanáckých kraslic. Poprvé jsem hanácké kraslice ukazovala ještě na základní škole. Později při velikonočních svátcích, v mateřských školkách a dokonce i v zahraničí.

Letos jste mě mohli vidět v českobudějovickém domě U Beránka nebo rekreačním středisku Olšina. Reportáž o hanáckých kraslicích vysílala České televize v pořadu Sama doma, povídání o této technice si můžete poslechnout ještě v neděli mezi 14. a 16. hodinou v Českém rozhlase České Budějovice, anebo se dívat o Velikonočním pondělí na Jihočeskou televizi.

Kdo si chce kraslice zkusit sám, může se pokusit podle následujícího návodu, který jsem pro vás připravila:

1. Ke zdobení kraslic se používá sláma z ječmene a ovsa.

2. Barvíme barvou na kůži, je nejvhodnější - lesk slámy na ní vynikne. Natírá se štětcem nebo stříká. Můžete použít i autolak ve spreji, ale jen matnou barvu.

3. Sláma se nežehlí ani nenapařuje. Jednotlivé kousky se podélně rozstřihnou, oddělí a ostřím nůžek se vyčistí prach. Tímto slámu také vyrovnáme.

4. Hranaté tvary se stříhají ostrými nůžkami, kulaté se vykrojí průbojníkem na perforaci kůže na měkké podložce. Velikost tvaru závisí na šířce slámy a sklonu střihu.

5. Nejvhodnější lepidlo je tekuté (na papír, dřevo, textil, kůži). Já používám Herkules, jelikož je po zaschnutí průhledný a dobře drží.

6. Vyrovnáme si tvary podle velikosti a množství potřebných tvarů ke složení obrazce. Na podložku kápneme lepidlo. Vezmeme dlouhou jehlu a nabereme ostrým koncem kapku lepidla. Tou potřeme tvar na nelesklé straně a jehlou přeneseme na vajíčko. Prstem jemně přitlačíme a očistíme kapesníkem od zbytku lepidla.

7. Můj rukopis je 300 až 700 tvarů na jedné slepičí kraslici. Zdobení jedné slepičí kraslice trvá šest až 24 hodin, pštrosí jeden týden a křepelčí dvě až šest hodin dle náročnosti.

8. Kraslice po dokončení už ničím nelakujeme.

Trocha historie

Jedna z nejstarších zemědělských prací bylo vždy pěstování obilí. Přinášelo lidem i zvířatům obživu, slámou se cpaly slamníky pro pěkné spaní, stlalo se zvířatům v maštalích, sloužilo jako krmivo pro zvěř, mělo tedy velice důležitou roli v životě lidí spjatých s přírodou.

S podzimem skončily polní práce a dlouhé zimní večery vybízely k pracím jemnějšího zaměření, které byly spíše pro radost. Ze slámy se podomácku vyráběly malé panenky dětem na hraní, ošatky hospodyním, malé slámové ozdoby na vánoční stromečky a jiné drobnosti.

Na Hané, kde bylo nejen slámy, ale i šikovných lidiček hojnost, se zrodily neobyčejně krásné kraslice olepované malými kousíčky slámy, kterým se říká slámové kraslice. S dozrávajícím obilím se připravuje materiál na zdobení vajíček. Vybírají se krásné rovné, čisté stonky, které se nejdříve usuší a uloží k dalšímu zpracování, protože je na čase připravit si skořápky.

Dříve se barvila plná vajíčka, a to buď v cibulových slupkách, v odvaru z ořechových slupek, v olšové kůře i v jiných barvicích lázní z domácích zdrojů. V současné době se barevná škála rozrostla díky umělým barvivům v mnohonásobně větší paletu. Vídáme slámové kraslice v barvě sytě červené, fialové, hnědé, černé, modré i tmavozelené.

Máme-li vejce obarvená, stříhá se sláma na malinkaté trojúhelníčky, kosočtverečky, proužky i kolečka. Pomocí lepidla a velmi šikovných prstů se tyto kousíčky slámy přilepují na obarvené a suché vajíčko. S mikroskopickou přesností se nalepují kosočtverečky i trojúhelníčky do tvarů, které symbolizují květiny, či sluníčko, tedy předzvěst jara.

Napsala Petra Frojdová

Štítky hanácké kraslice, Petra Frojdová, návod, kraslice, sláma, vejce, technika, kůže, dílna, Velikonoční pondělí, Šaratice, Česká televize, Český rozhlas, tradice, Herkules (Královská zahrada)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo umí, ten umí. Hanácké kraslice z dílny Petry Frojdové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.