Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kamarádi vzpomínají na tragicky zesnulého Zdeňka Mišáka

Nadaný fotbalista, který před měsícem oslavil devatenácté narozeniny. Zdeněk Mišák, mladík z Hrdějovic, měl všechno před sebou. Jeho život však utnul uplynulou sobotu ve čtvrt na sedm ráno na železničním přejezdu několik set metrů od místa, kde bydlel, rychlík jedoucí z Budějc do Plzně.

Mladý řidič mercedesu vjel na přejezd v tu nejméně vhodnou dobu. Podle tiskového mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala světelná a zvuková signalizace v ten moment fungovala. Fotbalová veřejnost nahlas spekuluje o tom, že chvátal na sraz před zápasem. Byla mlha. A to se mu bohužel nevyplatilo...

V diskuzích na sociálních sítích zaznělo několik názorů, že tento přejezd je nebezpečný a měl by být osazen závorami. „Kdyby vrchní inspektor na místě shledal, že výhledové poměry jsou nedostačující, určitě bychom to již řešili. Žádný nedostatek ale na tomto železničním přejezdu není,“ dodal Drápal.

Na silnici vedoucí z Hrdějovic do českobudějovických Kněžských Dvorů jsou hned dva železniční přejezdy za sebou. Na tom prvním, přehledném, není provoz na dráze nikterak frekventovaný, ten osudný je ale podle hrdějovické obyvatelky Simony Linduškové nebezpečný.

„Vlevo je zatáčka, tam není vidět vůbec. A ještě se na tom místě začalo stavět. Navíc na obou přejezdech světla buď nefungují vůbec, nebo blikají dvacet minut a neprojede tam ani vlečka,“ podělila se Lindušková o vlastní zkušenost.

Databáze Drážní inspekce, sahající do rohu 2008, hovoří jasně - sobotní nehoda byla v posledních šesti letech na tomto železničním přejezdu jediná. „Samozřejmě jsme ale vydali doporučení, že v případě modernizace přejezdu by měl být doplněn o závory,“ upřesnil ještě Martin Drápal z Drážní inspekce.

Konečné slovo v takových případech ale stejně má provozovatel dráhy, kterým je Správa železniční dopravní cesty, případně Drážní úřad. A ten také hradí náklady spojené například se zmíněnou instalací závor.

„Jelikož to není první a bohužel ani poslední srážka s vlakem, do podobných kritických přejezdů by se mělo investovat, když stát dokáže vynakládat prostředky na mnohem větší hlouposti. Tahle investice dokáže zachránit lidský život!“ myslí si Libor Matoušek, kapitán fotbalistů Roudného a bývalý spoluhráč zesnulého Zdeňka Mišáka, který hostoval v druholigovém dorostu SKP České Budějovice.

Talentovaný sportovec už jako mladší dorostenec kopal v Roudném divizi, se starším dorostem vloni vyhrál krajský přebor. „Trenéři ho už stavěli i v mužích, za které si v minulé sezoně zahrál divizi. Ale pořád ho to táhlo za kamarády do SKP, aby si s nimi vyzkoušel druhou ligu. Tak dostal souhlas, protože fotbal nás musí bavit. A Zdeňka bavil. Od zimy tam tedy hostoval,“ řekl tajemník TJ Malše Roudné Zdeněk Zuntych.

Ten mu vloni společně s kolegy z vedení klubu předával zvláštní ocenění za příkladné chování, protože se spolužáky z Gymnázia olympijských nadějí zachránili tonoucího člověka. To ocenil také Český olympijský výbor.

Jelikož čtvrteční pohřeb nakonec byl rodiči zpřístupněn veřejnosti, jeho spoluhráči se rozhodli rozloučit se s Mišim, jak mu všichni říkali, stylově fotbalem. Věnovali mu tak zápas České ligy dorostu U19 mezi SKP České Budějovice a Karlovými Vary, který se bude hrát tuto neděli od 11 hodin na jejich domácím hřišti.

„Jako jeho tým společně s jeho kamarády se s Mišim rozloučíme zapálením svíček. Ve škole jsme uctili jeho památku hned několika způsoby. Svíčkami, které se ve velice pěkném počtu nashromáždily před školou, nástěnkou věnovanou pouze Zdendovi, ve třídě ho máme stále na očích díky fotce na jeho místě v lavici. Ve středu jsme se s ním rozloučili tím, co měl rád, a to školním turnajem ve fotbale na jeho památku,“ řekl Budějcké Drbně nejlepší kamarád tragicky zesnulého mladíka Marek Severa.

Ten ho znal už od malička, když spolu nastoupili na první třídy na základní školu v Hrdějovicích, odkud Mišák o dva roky později přestoupil do fotbalové třídy na Grünwaldovku. „Poslední půlrok hrál s námi v SKP, kde jsme mohli vidět, jak je to cílevědomý a pracovitý kluk. Po tréninkách si dával vždy trochu navíc a ve volném čase mi psal, jestli si nepůjdeme zase zakopat,“ popisoval Severa.

„Byl kamarádský a neměl snad žádné nepřátele. Nikdy nezkazil žádnou srandu. Ve škole byl soustředěný, pokud mu nějaký předmět zrovna nešel, sedl si sám a pouze poslouchal. Držel se hesla: ‚Nejdřív práce - potom odměna‘. Jako můj nejlepší kamarád mě nikdy nenechal ve štychu a vždy se mi snažil pomáhat. Byl šťastný, když mu schválili střídavý start v SKP. Vedle rodiny, přátel a fotbalu mu moc záleželo na přítelkyni Domče, se kterou byl více jak šťastný,“ dodal Marek Severa.

Jeho slova potvrdili další spoluhráči Zdeňka Mišáka, se kterými nastupoval ještě minulý rok v roudenském dresu. „Miši v kabině patřil k těm mladíčkům. Jako kapitána mě pozlobil tím, že se nerad rozcvičoval a protahoval, nejradši by běhal pořád s přilepeným míčem na noze. Fotbalově mohl ještě růst a hrát vyšší soutěž. Měl výbornou levou nohu. Spolu s dalšími staršími hráči jsme mu občas vytýkali, že pravou nepoužívá. Bylo vidět, že ho fotbal baví. Je veliká škoda, že už tady není...“ líčil sklesle kapitán Roudného Libor Matoušek.

Pracovitost a poctivost. Přesně tyto dvě vlastnosti Zdeňka Mišáka zdobily. „Nikdy nic neošidil. Naopak si v tréninku přidával ještě víc. V kabině nebyl nijak výrazný, spíš tichý, trochu svůj... ale hodný kluk! Jeho snem bylo dostat se do ligy, dělal pro to všechno. Nechal si poradit, což dneska mladí kluci moc neumí. Kéž by bylo víc takových mladých poctivých a cílevědomých hráčů. Měl jsem ho rád jako kamaráda i fotbalistu. Bude mi chybět. A nejen mně. To, že jinému člověku zachránil život, dokazuje, jaký byl frajer!“ zavzpomínal na Mišiho další hráč Malše Jakub Píša.

Foto: Milan Šíma, www.jihoceskyfotbal.cz a Policie ČR

Štítky Zdeněk Mišák, nehoda, železniční přejezd, smrt, fotbal, Mašle Roudné, SKP České Budějovice, fotbalista, Hrdějovice, České Budějovice, Plzeň, Drážní inspekce, Pražská konzervatoř, Mercedes-Benz, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamarádi vzpomínají na tragicky zesnulého Zdeňka Mišáka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.