Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

K výročí založení Budějc vydala Česká národní banka pamětní minci

Česká národní banka vydala pamětní stříbrnou minci k 750. výročí založení Českých Budějovic. Mince v nominální hodnotě 200 korun bude v prodeji od 4. března. Autorem jejího výtvarného návrhu je akademický sochař Zbyněk Fojtů.

„Na lícní straně mince je vyobrazena pečeť krále Přemysla Otakara II., přes kterou je vlevo ztvárněn český lev ve štítu a vpravo svatováclavská plamenná orlice ve štítu,“ popisuje mluvčí banky Tomáš Zimmermann. Motivem rubové strany mince je pak vyobrazení plánu Budějc v době jejich založení, do něhož částečně zasahuje znak města a erb Hirza z Klingenbergu, lokátora Českých Budějovic.

Do oběhu vydává Česká národní banka celkem 16 500 kusů mincí, z toho 10 900 kusů ve špičkové kvalitě a 5 600 kusů v běžné kvalitě. „Nominální hodnota mince není její prodejní cenou, ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů,“ dodává mluvčí.

Přestože vznik řady českých měst není v mnoha případech zcela jednoznačně podchycen, v případě Budějc jsou okolnosti založení velmi dobře popsané. V rámci posilování své moci v jižních Čechách rozhodl panovník Přemysl Otakar II. počátkem 60. let 13. století o založení nového města na soutoku Malše a Vltavy.    

„Dvousetkoruna k 750. výročí založení Českých Budějovic otevírá letošní čtveřici mincí této nominální hodnoty, které vydává Česká národní banka. Prostřednictvím dalších emisí si v letošním roce připomeneme výročí rozluštění chetitštiny Bedřichem Hrozným, narození Jana Pernera nebo představení parovozu Josefem Božkem,“ upozorňuje Zimmermann.

Pamětní mince k 750. výročí založení Českých Budějovic bude k vidění v radniční výstavní síni od 11. 3. do 31. 3. 2015. Minci lze rovněž zakoupit u smluvních partnerů. Jejich seznam je zde.

Zdroj: ČTK
Foto: ČNB

Štítky Česká národní banka, ČNB, pamětní mince, stříbro, výročí, 750 let, České Budějovice, mince, Zbyněk Fojtů, Přemysl Otakar II., Český lev, Bedřich Hrozný, Jan Perner, Josef Božek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K výročí založení Budějc vydala Česká národní banka pamětní minci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.