Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeskou univerzitu povede přírodovědec Libor Grubhoffer

Miloslav Šoch a Libor Grubhoffer. To byla dvě jména, mezi kterými se ve čtvrtek v podvečer rozhodovalo o novém rektorovi Jihočeské univerzity. Akademický čtyřicetičlenný senát tak činil už podruhé, ale napoprvé na začátku prosince se jim rektora vybrat nepodařilo. Druhé kolo volby už bylo úspěsné, i když až ve třetím hlasování. Novým rektorem Jihočeské univerzity se stal Libor Grubhoffer!

Budějcká Drbna se byla na celém hlasování podívat pěkně zblízka.

První kolo hlasování přineslo mezi oběma kandidáty pouze jeden jediný rozdílový bod. Pro budoucího rektora vhodilo hlasovací lístek do malé urničky osmnáct členů senátu, Šochovi pak sedmnáct. Pět lidí se zdrželo hlasování. Žádný ze dvou kandidátů tedy nemohl být vybrán, protože vítěz potřeboval minimálně jedenadvacet hlasů. Jako ve známé karetní hře.

A mohlo se tak začít znovu. Pěkně od začátku. Akademičtí senátoři si proto chodili jeden po druhém pro lístky, kde za plentou označili svého favorita a pak lístek směřoval do urny. Ale ani kolo s pořadovým číslem dvě vítěze nepřinesl, byť to bylo tentokrát hodně těsné. Pro Grubhoffera totiž hlasovalo dvacet členů a pro Šocha šestnáct. Zase pat, jak by řekli šachisté.

Pak se oba kandidáti na nejvyšší univerzitní post sešli a krátce spolu podebatovali. Po necelých dvaceti minutách se Miloslav Šoch vzdal své kandidatury. „Chtěl bych jen říci, že plním to, na čem jsme se dohodli. Že ten kandidát, který bude mít méně hlasů, odstoupí. Věřím, že pan Grubhoffer povede univerzitu, pokud jej tedy zvolíte, v naprostém pořádku a přeji mu hodně štěstí. Také chci moc poděkovat těm, kteří ve mne měli důvěru a dali mi hlasy,“ řekl Šoch po druhém kole s tím, že univerzita rektora potřebuje a opustil zasedací místnost.

Následovat tedy muselo kolo třetí, kdy stále i jediný kandidát na křeslo rektora potřeboval získat dvacet jeden hlas. A to se už povedlo. Ruku pro Libora Grubhoffera tentokrát zvedlo dvacet osm hlasujících, takže akademický senát si zvolil svého nového rektora, který nastupuje na pozici po zesnulé Magdaleně Hrabánkové na čtyři roky.

„Mockrát vám děkuji za projevenou přízeň a musím říci, že se jako rektor velice vynasnažím. Pro Jihočeskou univerzitu žiji a dýchám a udělám vše proto, aby naše univerzita přečkala v pořádku toto nepříznivé období. Také bych si přál, byť vím, že to nebude jednoduché, abychom spolu všichni vycházeli. Také musím poděkovat panu Šochovi za jeho státnické gesto,“ uvedl hned po vyhlášení výsledků nový rektor, který byl viditelně dojatý.

Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. (*1957)

působí na Přírodovědecké fakultě JU a Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR. Absolvoval studium biochemie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Od roku 1991 je vedoucím oddělení/laboratoře molekulární ekologie parazitů Parazitologického ústavu AV ČR, později byl také ředitelem ústavu (1994 - 2002). V roce 2001 byl jmenován profesorem molekulární a buněčné biologie a genetiky. O tři roky později se stal prorektorem JU pro zahraniční vztahy (2001-2004) a poté děkanem Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Funkci děkana PřF JU vykonával ve dvou funkčních obdobích (2004 - 2011). Je autorem více než 90 publikací v impaktových časopisech. Zdroj: www.jcu.cz

Štítky Libor Grubhoffer, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Senát Parlamentu ČR, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, univerzita, Magdalena Hrabánková, Parazitologický ústav Akademie věd České republiky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeskou univerzitu povede přírodovědec Libor Grubhoffer  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.