Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Gymnazisté si z Temelína odvezli peníze na maturitní plesy

Celkem 105 tisíc korun si ve středu z Jaderné elektrárny Temelín odvezli studenti šesti jihočeských gymnázií, jejichž dvoučlenné týmy nejlépe uspěly v letošním v pořadí již čtvrtém ročníku soutěže „Temelínský kvíz - aneb Co vědí studenti jihočeských gymnázií o energetice“.

Osmadvacet studentů ze čtrnácti jihočeských gymnázií změřilo své síly ve čtyřech disciplínách. Všichni museli prokázat své teoretické znalosti, fyzickou kondici a i psychickou odolnost. Vlastnosti, které musejí splňovat operátoři temelínských bloků. I z tohoto důvodů byl členem hodnotící poroty vedoucí reaktorového bloku Jaderné elektrárny Temelín Václav Havlíček. Role druhého porotce se ujal mluvčí elektrárny Marek Sviták.

„Ti, kdo řídí provoz elektrárny, musí mít mimo jiného samozřejmě velmi dobré znalosti z obecné fyziky, znalosti odborné týkající se jaderné fyziky, jaderné bezpečnosti, energetiky, strojírenství a tak dále. Musí mít ale také dobré nervy, být rozvážní a klidní a mít i dobrou fyzickou kondici. Jsem rád, že studenti v Temelínském kvízu obstáli na výbornou, což je dobrý příslib toho, že se určitě v budoucnu najdou mladí odborníci, kteří nás časem budou v elektrárně moci nahradit,“ uvedl v této souvislosti Havlíček.

Šek v nejvyšší hodnotě 30 tisíc korun si z Temelína odvezl smíšený pár z Gymnázia V. Nováka Jindřichův Hradec, Vendula Jirušková a Libor Vojáček. Hradečtí septimáni ale museli o prvenství bojovat až do úplného závěru se svými kolegy ze Strakonic, kteří měli po skončení základní části soutěže stejně bodů. „Bylo to napínavé, ale úplný závěr patřil nám. Strakonický tým byl velice dobrý, my jsme ale byli lepší. Peníze použijeme na zajištění maturitního plesu, což v současné době není vůbec levná věc. Stačit to nebude, ale je to skvělý základ,“ nechala se slyšet spokojená Vendula.

Přípravě na soutěž se studenti věnovali velmi poctivě. „K inspiraci nám posloužily předem dané soutěžní okruhy, takže jsme tušili, co se po nás bude požadovat. Čerpali jsme informace především z internetu a z materiálů ČEZ, který v tomto směru vynikající informační základnu. Technika mě i Vendulu baví. Já za sebe mohu říci, že zcela vážně uvažuji o studiu některého z technických oborů v Praze, Brně nebo Plzni. Konkrétní zaměření ale ještě hledám,“ prozradil Vojáček.

Další šeky v hodnotě 25 tisíc korun si z Temelína odvezli již zmínění gymnazisté ze Strakonic, jejich konkurenti na třetím místě z Třeboně získali 20 tisíc korun. O další bodovaná místa se rozdělili zástupci Gymnázia Česká a Olympijských nadějí z Českých Budějovic (15 tisíc korun), Gymnázia a Střední odborné školy ekonomické Vimperk (10 tisíc korun) a Gymnázia Trhové Sviny (5 tisíc korun).

Drobné upomínkové předměty si z Temelína odnesli i studenti ostatních zúčastněných škol, konkrétně zástupci gymnázií Jírovcova a J. V. Jirsíka z Českých Budějovic, gymnázií z Týna nad Vltavou, Milevska, Tábora, Soběslavi, Dačic a Českého Krumlova. Po skončení soutěže a následném obědě pak absolvovali prohlídku částí elektrárny – strojovny, simulátoru a havarijního řídícího střediska.

Štítky JE Temelín, Temelínský kvíz, student, gymnázium, Temelín, soutěž, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Václav Havlíček, olympijské hry, České Budějovice, Strakonice, ČEZ, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gymnazisté si z Temelína odvezli peníze na maturitní plesy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.