Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dům hrůzy bude po rekonstrukci sloužit mladým a seniorům

Lidé z okolí ji také nazývali domem hrůzy. Ubytovna číslo popisné 4 ve Vrbenské ulici v Českých Budějovicích prochází rozsáhlou rekonstrukcí, po které se otevře novým zájemcům. Neplatiči byli posláni na ulici. Do dvou měsíců skončí první etapa rekonstrukce.

„Jsem ráda, že se ubytovna rekonstruuje. Chodím kolem ní každý den do práce a ve tmě jsem měla strach. Obyvatelé na mě občas pokřikovali a rozhodně to nebylo nic příjemného,“ říká žena, která souhlasila s vyjádřením, ale nechtěla být jmenována. „Když jsem pracovala do tmy, tak pro mě někdy raději jezdil manžel.“

Ubytovna byla donedávna v dezolátním stavu. Vymlácená okna, dveře a bordel v okolí byly na denním pořádku. Většina nájemců neplatila a výsledkem je zničená budova. „Dosavadní  stav budovy byl nevyhovující  zejména v místě pavlačové stěny, přes kterou jsou situovány  vstupy do jednotlivých bytů. Pavlačová stěna byla na konci své životnosti a vykazovala viditelné deformace - odklon některých jejích částí od svislice či nestabilní osazení otvorových výplní,“ uvedl jednatel Správy domů České Budějovice Ladislav Volf.

Budova byla zničena i v dalších částech. Kvůli pronikání vody do fasády odpadávala omítka, vlivem ucpané kanalizace byla na podlahách rozlita splašková voda a vnitřní prostory byly zaplněny komunálními odpady či rozlámaným nábytkem.

„Opravou ucpané kanalizace a vyklizením odpadků je to již vyřešeno, nicméně patrně vlivem této závady a možným vzlínáním mají některé stěny sklepa a přízemí dosud zvýšenou vlhkost,“ dodává Volf s tím, že prohlídkou nebylo zjištěno žádné další viditelné poškození statiky zdiva nosných stěn ani stropních konstrukcí.

Rekonstrukce objektu se pomalu blíží do zdárného konce. Termín dokončení první etapy byl stanoven na 12. prosince. Dle slov Ladislava Valeše, který na stavbě provádí technický dozor, se ale tento termín nestíhá. První etapa by tam měla být hotova během ledna.

Kompletně se nyní pracuje na obvodových stěnách pavlače, které budou ukotveny do nosných konstrukcí. Osazena jsou postupně nová okna a dojde také na vyrovnání šikmé podlahy pavlače. Návazností na tuto opravu je zateplení fasády. To se provádí také v půdním prostoru, kam se položí minerální vlna a zateplen bude i strop nevytápěného suterénu.

V budově bude nově výtah. Většina nájemců neplatila

„V současné době je dokončeno zateplení obou štítů budovy. V zadní části jsou vyměněna okna. Z čelní strany byla odbourána stará pavlač, bylo vyzděno nové zdivo a dokončuje se osazování okenních výplní. V půdním prostoru již je hotova pokládka tepelné izolace,“ nastiňuje Ladislav Volf aktuální situaci.

Opravy bytových jednotek nejsou obsaženy v první etapě rekonstrukce, ale měly by následovat v další fázi oprav spolu s opravami přístupové komunikace ze zadní strany objektu k hlavnímu vstupu. Dále se bude pracovat na výstavbě výtahu, který bude v prostoru hlavního vstupu do budovy. Rekonstrukce první etapy v původní podobě byla vysoutěžena firmou SAHAN CB za cenu  3 297 233 Kč bez DPH a platí ji město České Budějovice.

V objektu bydleli ze 70 procent nepřizpůsobiví nájemci bytů. Celkový dluh na nájemném je 609 tisíc. „Část neplatících nájemců byla vyklizena na ulici. Další část, která uzavřela splátkové kalendáře, se přestěhovala na Okružní 1a a čtyři řádně platící mají náhradní byty,“ upřesňuje Volf.

O tom, kdo bude mít po celkové rekonstrukci nárok na podání žádosti o byt v tomto domě, bude jednat bytová komise při radě města v měsíci prosinci. „Pak to bude schvalovat rada města. Předběžný většinový návrh bytové komise je takový, aby se zde udělalo smíšené bydlení. To znamená příležitost pro mladé rodiny a částečně pro seniory. Proto bylo doporučeno v objektu vybudovat výtah,“ vysvětluje šéf Správy domů.

V původní ubytovně bylo 29 bytů. Kvůli stavbě výtahu přijde budova o tři bytové jednotky. „Průměrná rozloha je 32 metrů čtverečních. V jednom případě máme ze dvou bytů udělaný jeden velký. Nájemné je zatím radou města stanoveno na 69 korun za metr na měsíc. Plus služby s nájmem spojené, tak jako je to u bytů ve vlastnictví města České Budějovice,“ dodává Ladislav Volf.

Štítky ubytovna, rekonstrukce, Vrbenská, nepřizpůsobiví občané, České Budějovice, dům, okno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům hrůzy bude po rekonstrukci sloužit mladým a seniorům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.