Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dobrovodský potok čekají změny. Pojme až stoletou vodu

Povodí Vltavy provede na Dobrovodském potoce v Českých Budějovicích protipovodňová opatření za téměř 70 milionů korun. Potok býval vždy příčinou náhlých záplav, naposledy pohrozil tento týden po bouřkách s přívalovým deštěm. Voda z něj zaplavila garáže a parkoviště.

„Protipovodňová opatření na Dobrovodském potoce zahrnují úpravy části stávajícího toku. Bude se jednat o protipovodňovou úpravu v kombinaci s revitalizací podle zásad přírodě blízkých protipovodňových opatření,“ řekla mluvčí Povodí Michaelea Pohůnková.

Stavební práce budou zahrnovat rozšíření a prohloubení koryta a výstavbu protipovodňových zídek. „Původní koryto dimenzované na průtok pětileté vody se tak navýší na průtok vody stoleté,“ dodala.

Navržený způsob opatření je podle ní zvolen jako kompromis mezi přírodě blízkými zásadami a provozními požadavky pro čištění a údržbu vodního toku.

ČTĚTE TAKÉ: Dobrovodský potok se po silném dešti rozvodnil

V současné chvíli záleží zahájení prací na rozhodnutí ministerstva životního prostředí o poskytnutí dotace na základě výsledku výběrového řízení, které už bylo vypsáno. Předpokládaný termín zahájení prací je v říjnu. Dokončení akce se očekává zhruba do roka od zahájení. Stavba bude probíhat za podpory Operačního programu Životní prostředí. Předpokládaný náklad je zhruba 66,5 milionu korun.

Další protipovodňová opatření plánuje na potoce Ředitelství silnic a dálnic, které chce rozšířit propustek na Pražské třídě. Stávající totiž nemůže pojmout velkou vodu, a ta se pak rozlévá ke garážím podél Nádražní ulice.

Dobrovodský potok, který v části nese název Dobrovodská stoka, pramení u Třebotovic a do Vltavy se vlévá u Českého Vrbného. Je dlouhý přes 13 kilometrů. Býval příčinou náhlých záplav na východě Českých Budějovic. V 19. století bylo jeho koryto odkloněno z Mlýnské stoky a byly vybudovány dvě retenční nádrže.

Zdroj: ČTK
Foto: Hana Janatová

Štítky Dobrovodský potok, protipovodňová opatření, Povodí Vltavy, potok, protipovodňová ochrana, České Budějovice, Povodí Vltavy (státní podnik), Ministerstvo životního prostředí České republiky, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovodský potok čekají změny. Pojme až stoletou vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.