Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Českem budou znít sirény na památku obětí útoku v Uherském Brodě

Českem budou znít ve čtvrtek v poledne sirény na památku obětí útoku v Uherském Brodě. Sirény se rozezní na dobu dvou minut a dvaceti sekund, aby symbolicky připomněly tragickou událost, při níž minulý týden třiašedesátiletý muž v uherskobrodské restauraci Družba zastřelil osm lidí a poté i sebe. O způsobu uctění obětí rozhodla vláda. Kabinet také doporučil, aby se ve čtvrtek v poledne rozezněly i zvony. Česká biskupská konference farnosti ke zvonění vyzvala.

„Zpráva o osmi zmařených lidských životech zasáhla minulý týden celou naši zemi. Celostátní symbolické uctění památky, o kterém rozhodla vláda, je také vyjádřením hluboké lítosti a sounáležitosti členů vlády s pozůstalými a rodinami obětí,“ vysvětlil rozhodnutí premiér Bohuslav Sobotka. Možnou materiální pomoc pozůstalým vláda, jejíž jednání prý nebylo poznamenáno spory mezi hnutím ANO a ČSSD z posledních dní, neřešila.

Česká biskupská konference dala pokyn farnostem ke zvonění na paměť obětí z Uherského Brodu na základě oficiální žádosti od vlády. „Duchovní správci jednotlivých farností jsou vyzváni, aby nechali ve čtvrtek 5. března 2015 ve 12:00 po dobu dvou minut a dvaceti sekund rozeznít kostelní zvony,“ uvedl Ondřej Mléčka z tiskového střediska České biskupské konference. Generální sekretář konference Tomáš Holub zároveň vyjádřil lítost nad zmařenými životy obětí.

Ministr vnitra Milan Chovanec vládě předložil informaci o útoku, podrobně ale kabinet o možnostech předcházení podobným událostem nejednal. Sobotka ministra vnitra požádal, aby do příští schůze Bezpečnostní rady státu předložil návrh na možné úpravy týkající se držení zbraní v Česku.

„Myslím si, že je potřeba skutečně chladná analýza, podívat se na to, jestli všechny ty vztahy, povolení, administrativa, jestli to není skutečně příliš byrokratické a jestli to umožňuje zasáhnout v situaci, kdy se zjistí, že například držitel střelné zbraně je člověk, který je z nějakého důvodu silně problematický,“ řekl premiér novinářům.

Další věc, o které se podle něj povede diskuse, je rozmístění zásahových jednotek v jednotlivých krajích. „Je důležité, aby ty jednotky byly rozmístěny takovým způsobem, který zrychlí možnost jejich nasazení,“ dodal Sobotka. Neznamená to podle něj, že v každém kraji bude sídlit zásahová jednotka, mohou ale například získat lepší dopravní prostředky. Chovanec uvedl, že by mohly dostat třeba vlastní vrtulníky.

Do budoucna by podle ministra mohla existovat i trojice specializovaných míst - například Praha, Brno a Ostrava - kde by v zásahových jednotkách byly vrtulníky s větší kapacitou. Diskuse je podle něj na samém začátku. Debatovat se bude také o možné větší informovanosti místních politiků v případě zásahové akce. Mohli by například dostávat informační textovou zprávu.

Památku obětí už přímo v Uherském Brodě uctili jak Sobotka, tak prezident Miloš Zeman a další politici.

Zdroj: ČTK
Foto: wikipedia.org

Štítky Česká republika, sirény, pieta, střelba, Uherský Brod, restaurace Družba, zvony, oběti, Česko, vláda, Česká biskupská konference, Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec, zásahová jednotka, ANO 2011, ČSSD, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

pane Schmidtmajere, vrah ani sebevrah (zde jedna osoba) není a z principu nemůže být obětí. A to bez ohledu na to co bylo motivem, nebo jak vy píšete "spouštěcím mechanizmem" jeho činu. Ať jím bylo cokoli, je pořád vrahem a to že se sám zastřelil z něj oběť rozhodně nedělá. Tyhle kecy o tom proč, jsou nadbytečné, jsou možná zajímavé pro psychiatra, ale nikoli pro oběti, ani pro pozůstalé. Když vás někdo přepadne a zbije, asi vás také nebude trápit co bylo spouštěcím mechanizmem a budete chtít aby byl potrestán a nebudete řešit jestli jste si nevzal mikinu špatné barvy, což pachatele (dle vašich úvah možná stejnou oběť jako přepadený) dohnalo k agresi. Obětí bylo osm a to i kdyby všichni toho střelce někdy někde naštvali. Sám vrah obětí není, bez ohledu na to jestli byl magor nebo ne.

Sobota, 7. března 2015, 05:31Odpovědět

Českem budou znít sirény na památku obětí útoku v Uherském Brodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.