Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Část Žižkových kasáren bude od Nového roku patřit městu

Letos v březnu se vedení Českých Budějovic obrátilo na ministerstvo obrany s žádostí o převod již třetího areálu budějckých kasáren do vlastnictví statutárního města. Vláda České republiky nakonec této žádosti vyhověla, byť jen částečně.

„Obdrželi jsme oficiální dopis z ministerstva obrany, ve kterém nás ředitel majetkové sekce Milan Karásek seznámil s rozhodnutím vlády o převodu Žižkových kasáren do vlastnictví města. Převedena bude ale jen část pozemků a nemovitostí,“ informoval první náměstek pro ekonomiku a majetek města České Budějovice Miroslav Joch.

Celkem se jedná o plochu včetně zástavby o výměře asi 7336 metrů čtverečních. Město slibuje, že si s kasárnami poradí. Za příklad dává náměstek areál bývalých čtyřdvorských kasáren.

„Je pryč doba, kdy města lomila nad převáděným majetkem armády rukama a považovala opuštěné areály často ve špatném, anebo ještě horším stavu, za danajský dar. Někteří ho chtěli obratem prodávat za korunu, jiní převádět soukromým investorům,“ uvedl Joch.

Současné vedení města se nakonec rozhodlo areál čtyřdvorských kasáren rozvíjet samo a pomocí zpracovaných projektů z evropských i národních fondů nechat zdemolovat chátrající budovy, areál otevřít a začít s jeho proměnou.

„Budují se nové inženýrské sítě, realizuje se volnočasový areál s parkem a zbylé pozemky se prodávají developerům. Zaznamenáváme zájem o části pozemků pro výstavbu bytových domů, privátní subjekt by rád v lokalitě vybudoval seniorský dům,“ přibližuje změnu postoje města náměstek.

Zatímco čtyřdvorská kasárna se postupně promění na plnohodnotnou městskou čtvrť, kasárna v centru města najdou využití jiné. „Občané města si často stěžují, že mají špatný přístup k úřadům v centru města, dlouhodobě je trápí i nedostatek parkovacích kapacit. Ideální polohu mají k tomuto účelu bývalá Mariánská kasárna, která leží v těsné blízkosti centra. Ta ale v roce 2005 tehdejší vedení města prodalo,“ přidává další fakta Miroslav Joch.

V hledáčku se proto objevila zbývající Žižkova kasárna. „V březnu jsme zaslali žádost o převod bývalých Žižkových kasáren. Jsem rád, že nám vláda vyšla vstříc a převede na město alespoň část nemovitostí a pozemků. Jsem přesvědčen, že i tyto nově nabývané pozemky a budovy budeme umět efektivně využít,“ řekl náměstek.

Prvním krokem by mělo být areál otevřít a zpřístupnit zatím alespoň pro veřejné parkování. Parkoviště má vhodnou polohu. V blízkosti je uzel městské hromadné dopravy a vlakové i autobusové nádraží. Dalším krokem bude důkladné posouzení stavu budovy z Dvořákovy ulice, naproti Mercury.

„Pokud bude zachovalá a její technický stav vyhovující, nebránil bych se tomu zřídit zde městský úřad. Občany zvláště trápí dostupnost agendy evidence motorových vozidel, případně matričního úřadu, evidence obyvatel a občanských průkazů, oddělení cestovních dokladů a řidičských průkazů. Předávaný areál bude mít vlastní parkoviště a bude tedy dobře dopravně dostupný,“ doplnil Joch.

O samotném převodu, ale i o následných plánech využití areálu, musí rozhodnout zastupitelstvo. To předložený materiál projedná v listopadu. Kromě souhlasu zastupitelstva jsou však k převodu nutné ještě další kroky.

„Souhlasné prohlášení o převodu majetku podepíšeme s ministerstvem obrany koncem roku. Počítá se s tím, že město nabude nový majetek na Nový rok, k 1. lednu 2014,“ doplnil Miroslav Joch.

Tisková zpráva

Štítky Žižkovská kasárna, převod do majetku města České Budějovice, Miroslav Joch, Ministerstvo obrany České republiky, pozemek, České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část Žižkových kasáren bude od Nového roku patřit městu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.