Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Caparti stříleli do bezpečných branek na herecké hvězdy

Všechny fotbalové kluby na jihu Čech, které mají v mistrovských soutěžích družstvo starších přípravek nebo mladších žáků, byly díky projektu Jihočeského kraje a Jaderné elektrárny Temelín vybaveny bezpečnými brankami. V praxi to znamená, že za částku 6,8 milionu korun dostalo 131 krajských oddílů celkem 276 branek. U předání posledních 80 kusů byli i herci Ondřej Vetchý a Luděk Sobota.

Předání to ovšem bylo jen symbolické. V pondělí po obědě podepsali starostové obcí ve fotbalovém areálu v Roudném smlouvy, a tak branky mohou být do jednotlivých klubů distribuovány formou nefinančního daru prostřednictvím příslušných obecních a městských úřadů. Jihočeský kraj je prvním v republice, kterému se podařilo brankami vybavit všechny fotbalové týmy.

„Jsem rád, že se díky krajským a sponzorským finančním prostředkům povedlo dostat branky do tolika klubů. O jejich bezpečnosti svědčí fakt, že si je děti, kterým už nehrozí žádné tragické události, už naplno užívají,“ ukázal jihočeský hejtman Jiří Zimola na skupinku malých roudenských fotbalistů, kteří se proháněli po hřišti a do nových branek stříleli jeden gól za druhým. „Branky byly určeny pro kluby, které se věnují mládeži. Myslím, že všichni rodiče teď můžou usínat mnohem klidněji a nemusí myslet na to, zda se jejich potomkovi nestane zítra na tréninku nějaký vážný úraz,“ dodal hejtman.

Hlavním partnerem projektu je Jaderná elektrárna Temelín ze Skupiny ČEZ, která na nákup branek uvolnila bezmála sedm milionů korun. „Bezpečnost je pro naši elektrárnu nejdůležitější prioritou. Na tuto oblast se také zaměřujeme při podpoře regionu. Oranžová hřiště jsou typickým příkladem, kdy dětem vytváříme bezpečné prostředí pro trávení volného času. Tyto branky do naší strategie jednoznačně zapadají,“ uvedl Antonín Ješátko, zástupce ředitele Jaderné elektrárny Temelín.

Mezi nejmenší hráče do Roudného přijeli také herci Ondřej Vetchý a Luděk Sobota, kteří v poslední době zazářili především v seriálu a filmu Okresní přebor. Čerstvý padesátník Vetchý projekt Bezpečné branky velmi kvitoval. Smutná událost, kdy před třemi lety spadla na malého chlapce fotbalová branka a zlomila mu vaz, se totiž odehrála v místě, kde žije jeho rodina.

„Můj tatínek pochází z Okříšek na Třebíčsku, dědeček je pohřbený v Přibyslavicích, a právě tam se tato tragédie stala. Není to tak dávno, kdy jsem tam přijel a zrovna se to tam řešilo. To byl jeden z důvodů, proč jsem dneska tady. Přijde mi úžasné, že někdo přišel s touto myšlenkou a myslí na prevenci. Za to mu děkuji!“ vzkázal Ondřej Vetchý, s nímž vám Budějcká Drbna přinese rozhovor.

Jeho slova doplnil i Luděk Sobota. „Jsem rád, že se takhle staráte o to, aby děti neutrpěly úraz,“ řekl. Na zamyšlených tvářích všech přítomných ale vzápětí dokázal vykouzlit úsměv. „Fotbal jsem hrál naposledy včera za Houslice, v sobotu jsem zase otevíral jedno sportoviště na severu Čech, když jsem v holinkách lajnoval hřiště,“ popisoval svým typickým projevem Sobota. „Luděk se mi celou cestu z Prahy sem snažil namluvit, že včera hrál. Já jsem ho tedy neviděl a nevěřím tomu,“ kroutil hlavou Ondřej Vetchý. „Hrál... a dokonce jsem dal gól! Mám však podezření, že mi ten brankář chtěl udělat dobře,“ zaglosoval Luděk Sobota.

A v čem spočívá bezpečnost zmiňovaných fotbalových branek vyrobených z lehkých hliníkových slitin? To přišel vysvětlit sám jejich autor Petr Lískovec. „Jedná se o branku Petrsport Junior o rozměrech pět krát dva metry. Její hlavní výhodou je uložení těžiště – spodní část brány je naplněna přibližně dvaceti kilogramy písku, takže na to, abyste ji převrátili, musíte vyvinout dost velké úsilí. Energie nutná pro převrácení této branky činí 289 joulů. Až když je břevno přibližně 112 centimetrů nad zemí, branka spadne, jinak se vrátí zpátky na své místo,“ uvedl Petr Lískovec a dodal, že dalším plusem těchto branek je bezháčkový systém uchycení sítě. Za sedm let výroby prodal již více než 700 kusů.

Štítky Luděk Sobota, Ondřej Vetchý, Jaderná elektrárna Temelín, projekt, Česko, Jihočeský kraj, fotbal, Roudný, Jiří Zimola, Lískovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Konečně v těch srač.ách, který kolem nás vyplývají na povrch jedna milá a pozitivní zpráva.

Úterý, 22. května 2012, 09:02Odpovědět

Caparti stříleli do bezpečných branek na herecké hvězdy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.