Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Azylový dům Filia zažije Vánoce splněných přání

Budějcká Drbna se v závěru listopadu stala partnerem velmi zajímavého projektu, který si dal za cíl splnit vánoční přání dětem z azylového domu Filia v Českých Budějovicích. Jedna z organizátorek Petra Pščolková vytvořila Papír splněných přání, na kterém si každý zájemce mohl dobrovolně vybrat, který z dárečků zakoupí a na Štědrý den tak rozzáří oči šťastných capartů. Více už duše sbírky Petra Pščolková.

Jak to všechno vlastně začalo? Potkalo se pár rodičů, kteří byli ve skautingu či se o skauting začali zajímat. Jelikož máme děti mladší sedmi let, vytvořili jsme si rodinný skauting, kde se můžeme společně scházet a jezdit do přírody. Aby toho nebylo málo, začali jsme pořádat různé kulturní akce. Na nich jsme potkali spoustu fajn lidiček, a tak jsme začali podporovat i projekty, co naší pomoc potřebují.

Takto jsme v létě našli azylový dům Filia. Dům pro matky s dětmi, které se ocitnou v sociální tíži. V září jsme proto na Budějovickém komediantovi uspořádali veřejnou sbírku hraček, oblečení, kuchyňských potřeb a knížek. Přišel čas Vánoc a já nad balením hromad dárků začala dumat, co asi dostanou děti z azylového domu? No, co asi. Věci ze skladu. S tím jsem se tedy tak nějak nemohla smířit.

Jsem organizační typ, a tak holky z Piškótů nepřekvapilo, když jsem se přiřítila na naši schůzku a hned po pozdravu jsem místo řešení dotací na příští rok začala slovy: „Uděláme krásné Vánoce pro děti z azylového domu.“ Naštěstí se nápad líbil i Budějcké Drbně, která nás podpořila mediálně, a tak jsem se vydala do azylového domu, kde mi děti nadiktovaly své dárky, každé z nich si mohlo říct o dva. Jeden za stovku, druhý v hodnotě 200 korun. Hned jsem udělala tabulku, kterou jsme začali šířit po Facebooku a na Budějcké Drbně. Nutno podotknout, že veliké díky patří holkám od Piškótů Editě a Ivě, které tabulky šířily a žhavily dráty, jak jen mohly. Samozřejmě díky i Tobě, Drbničko!

Kromě toho nám vyšla vstříc Horká Vana a Dům u Beránka, kde jsme vytvořili sběrná místa. Díky vám všem byla tabulka s dárky rozebrána za necelé dva dny, a tak při naší akčnosti jsem se nedivila, že mi hned třetí den zazvonil telefon od Edity, která mi hned řekla: „Pojďme udělat ještě jednu tabulku s dárky, o kterých děti neví. Ty budou od Ježíška.“ Vznikla tedy další tabulka, kde jsme od přátel získali stavebnice, panenky Barbie, miminko, naučné dřevěné kostky, pet zvířátka, auta, formuli 1, mp3 přehrávače, mobil, vybavení pro kojence, skákací hračky a jiné.

Nutno podotknout, že se sešly i kolektivní dárky. Od vás přišel DVD přehrávač, montážní stolek, kuchyňka, výtvarné potřeby, dvě odstrkovala… Pokud jsem na něco zapomněla, tak mě prosím doplňte. Ještě se nám podařilo umístit na pár míst kasičky, kde jsme po dobu dvou týdnů vybírali penízky. Kasičky byly v Horké vaně, Domě u Beránka, osvěžovně Kredance, hostelu, zdravé jídelně Spirála, dámském klubu Oáza Isis či literární kavárně Měsíc ve dne.

Dohromady jsme vybrali 4 759 korun. Za to jsme dokoupili ještě pár věcí k dárkům, jako je kosmetika a oblečení za cenu 654 korun, dále byla pořízena kuchyňka (280 Kč), kočárek (149 Kč a 255 Kč), osm židlí a dva stoly (1070 Kč), drobnosti do kuchyňky (179 Kč), tabule (350 Kč), rozvojový stolek pro malé - jeden za 500 Kč druhý za 650 Kč - houpačka (200 Kč), tři SD mikro karty (450 Kč) a dovolila jsem si zaplatit parkovné na náměstí.

Asi nejvíce jsem byla udivená, když mi předali kasičku kluci z Horké Vany s tím, že moc necinká, a po otevření jsem tam našla papírové bankovky v hodnotě 500 Kč, 200 Kč, dvě stokoruny a nějaké drobné. Navíc náš tatínek z Piškótů Petr, přezdívaný zelinář, za jediný večer v kavárně Měsíc ve dne vybral 770 korun.

Chtěla jsem to rozepsat dopodrobna, ale to bychom tu byli dlouho a všichni mě ujišťovali, že to není nutné a stačí pochvala a fotografie dárků. Pár dárků dostalo přebal, jelikož jsme ještě vkládali pexesa či jiné drobnosti. Každé dítko dostane tři dárky a herna moře hraček. Petr se Štěpánkou dovezli žebřiny a já pískoviště. Doufám, že mi něco nevypadlo z hlavy.

V azylovém domě jsme dárečky vykládali já a Edita za Piškóty, dvě sociální pracovnice, paní ředitelka a fotograf Drbničky Jan Homolka. Nutno podotknout, že nám to dalo pořádně zabrat. Když jsme pak dárky naaranžovali na focení, paní ředitelka se málem rozbrečela dojetím. Sama potvrdila, že na letošní Vánoce děti ani ona sama a ostatní pracovnice nezapomenou. Vypisovat, že jsme měli z této akce krásný pocit, který nám kazil fakt, že zemřel Václav Havel, kterého jsme si všichni moc vážili a vážíme i nadále, asi nemá smysl.

Hlavní je ten pocit, že ačkoliv jsme nevěděli, co se odehraje v posledních dnech, dokázali jsme se všichni spojit a udělat něco krásného a láskyplného pro někoho nám neznámého. Tady bych ráda uvedla komentář od Editky Mečířové, která mi napsala něco ke dni, kdy jsme zaváželi dárky.

„V neděli večer jsem rozžínala adventní svíci. Světlo za dušičku. Čtvrté, poslední světlo na věnci – světlo naděje… Pak přišlo nové ráno a kopec dárků, pro každé dítě z azylového domu, který dává tušit, že vánoční večer bude zase jiný. Tak Ježíšku. Ty, Ty a Ty… ať Ti o Štědrém večeru píská v uších, protože kdo jiný by mohl splnit tolik dětských přání? Tak za tu naději… za tu NADĚJI Ti ze srdce děkuji.“ EditaMT

S Editkou naprosto souhlasím, a tak i já vám všem moc a moc děkuji! Bylo vás opravdu hodně, takže nechci na někoho zapomenout. Jako poděkování vám děti do konce roku nakreslí obrázek s nejhezčím dárkem, který je nejvíce potěšil. Fotogalerii výtvarných prací budeme postupně zveřejňovat.

Napsala Petra Pščolková

Štítky azylový dům, Vánoce, Štědrý den, České Budějovice, dům, hračka, Měsíc, Václav Havel, Formule 1, Jan Homolka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barbora .

Jeeee jsou tam:-)) super a dekuji za prilezitost!!! Sama bych neco takoveho asi neudelala!!!

Čtvrtek, 22. prosince 2011, 15:46Odpovědět

Mardzallka :o*

Bylo by fajn to dát na internet

Čtvrtek, 22. prosince 2011, 10:57Odpovědět

Azylový dům Filia zažije Vánoce splněných přání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.