Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Cvičení Zóna 2015, jehož cílem bylo procvičit reakci na únik radioaktivity z Temelína, skončilo

Třídenní cvičení Zóna 2015 skončilo ve čtvrtek 24. září ve 13 hodin. Jeho cílem bylo procvičit reakci na únik radioaktivity z Jaderné elektrárny Temelín, který nastal při havárii prvního bloku. Celkem se ho zúčastnilo více než tisíc lidí, mimo jiné pracovníci elektrárny, složek IZS a armády, krajského úřadu i starostové obcí s rozšířenou působností.

První den cvičení

Cvičení odstartovala v úterý v 8 hodin mimořádná událost na Temelíně bez úniku radioaktivity. V 9:30 hodin fiktivně spouštějí hasiči varovné sirény, což je signál k ukrytí obyvatel. Ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje požádal hejtmana Jihočeského kraje, aby převzal koordinaci záchranných a likvidačních prací. Krizový štáb se poprvé sešel v 11 hodin. Během zasedání začaly ve 12 hodin z elektrárny unikat do okolí radioaktivní látky. Hejtman požádal předsedu vlády o vyhlášení nouzového stavu pro celý Jihočeský kraj a zároveň pověřil ředitele složek IZS konkrétními úkoly v rámci řešení mimořádné události. Současně byla zprovozněna Zelená informační linka pro obyvatele na čísle 800 100 450.

V 11:20 uzavřela policie třináctikilometrovou zónu havarijního plánování a rovněž začala odklánět veškerou dopravu. Podruhé se krizový štáb sešel v 15:50. Pokračuje v cvičném řešení následků mimořádné události v elektrárně, ze které stále unikají radioaktivní látky. Personál elektrárny se snaží tento únik zastavit a dostat blok pod kontrolu.

Na základě žádosti hejtmana premiér vyhlásil nouzový stav pro celý Jihočeský kraj. Platit začal v 19 hodin a trvat má do 21. října. Na základě informací poskytnutých složkami IZS a dalších členů krizového štábu vydal hejtman opatření k řešení následků radiační havárie.

Druhý den cvičení

Třetí zasedání krizového štábu se odehrálo ve středu 23. září v osm hodin. Zástupce Jaderné elektrárny Temelín informoval přítomné o zastavení úniku radioaktivních látek v 7:15. Na území Jihočeského kraje stále platí nouzový stav, opatření vlády byla rozpracována rozhodnutím hejtmana Jiřího Zimoly na konkrétní úkoly.  

Složky IZS informovaly krizový štáb o připravovaných opatřeních k řešení mimořádné situace, zejména ohledně evakuace obyvatel z třináctikilometrové zóny havarijního plánování. Zástupce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost informoval o aktivaci výjezdových skupin, které vyrazily do terénu s úkolem vyhodnotit aktuální stav radiace na zasaženém území a případných evakuačních trasách. Obdobná opatření učinil i provozovatel elektrárny.

Počtvrté se krizový štáb sešel ve středu v 15:15. Pokračoval v přípravě konkrétních kroků k evakuaci obyvatel z uzavřené třináctikilometrové zóny havarijního plánování v okolí Jaderné elektrárny Temelín. Aktuálně jsou připravována dekontaminační místa na evakuačních trasách a přijímací střediska. Ukrytí občané byli vyzváni, aby setrvali na svém místě a na evakuaci se náležitě připravili.

Třetí den cvičení

Páté zasedání krizového štábu se uskutečnilo ve čtvrtek 24. září v 7 hodin. Hejtman nařídil evakuaci obyvatel z části zóny havarijního plánování zasažené radioaktivními látkami. Začátek evakuace byl stanoven na 10 hodin. Pro všechny obyvatele třináctikilometrové zóny havarijního plánování i nadále platí, že mají zůstat ukryti.

Od 10:15 pak byla na programu praktická ukázka přesunu evakuovaných figurantů z Žimutic do příjmového střediska v Třeboni do místního domova dětí a mládeže. Dvěma autobusy bylo převezeno 40 lidí. Evakuace skončila ve 12:45.

Hejtman rovněž vydal pokyn k odvolání ukrytí obyvatelstva v zóně havarijního plánování Jaderné elektrárny Temelín, a to od 10:30. A ve stejnou dobu vydal pokyn k zákazu vstupu, pobytu a pohybu osob na vymezeném území, které je znečištěno radioaktivními látkami. Nebezpečnou oblast, která je vymezena dopravními značkami, policie uzavřela a dohlíží na ochranu majetku evakuovaných obyvatel. Mimo tuto oblast v zóně havarijního plánování již funguje vlaková i autobusová doprava bez omezení.

Cvičení ukončil jihočeský hejtman ve 13 hodin.

Napsal Milan Nebesář

Štítky radioaktivita, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, krizový štáb, Temelín, Jihočeský kraj, Hasičský záchranný sbor, Jiří Zimola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cvičení Zóna 2015, jehož cílem bylo procvičit reakci na únik radioaktivity z Temelína, skončilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.