Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Temelíně rozehráli zápletku cvičení ZÓNA 2015

V Jaderné elektrárně Temelín se velice dbá na bezpečnost, i proto se nově zdvojnásobil počet cvičení. Řešení mimořádných situací by tak mělo být procvičováno minimálně osmkrát ročně. V následujících třech dnech se odborníci Jaderné elektrárny spolu se složkami Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje a dalšími orgány celostátní úrovně budou potýkat s fiktivním únikem radiace.

Cvičení dnes ráno začalo fiktivní událostí. Tornádo zničilo střechu strojovny prvního bloku, trosky poškodili turbínu a došlo k požáru. Je klasifikována mimořádná událost druhého stupně s hrozícím únikem radiace do životního prostředí a dochází k vyhlášení ochranných opatření v celém areálu. Záhy zasedá havarijní štáb s podpůrným technickým střediskem a začíná celou situaci řešit. Prostory elektrárny se rozléhá hlášení, které informuje zaměstnance o současném stavu.

Ve druhé fázi cvičení bude situace překlasifikována na mimořádnou událost třetího stupně, kdy dojde k fiktivnímu úniku radioaktivních látek, budou informovány dotčené orgány a organizace a bude varováno obyvatelstvo. O události bude informován také předseda vlády, aktivován ústřední krizový štáb a vyhlášen nouzový stav na území Jihočeského kraje.

Třetí fáze cvičení bude zaměřená na ukončení úniku radioaktivních látek z areálu elektrárny a zapojí se také mobilní monitorovací skupiny, které si procvičí odběr vzorků v dané oblasti. Budou však pracovat pouze v pracovním oblečení. Aby nešířily zbytečnou paniku, tak své ochranné obleky nechají ve vozidlech. Poslední čtvrtá fáze má název realizace opatření na úrovni kraje a spadá do ní evakuace obyvatelstva a zajištění jeho nouzového přežití.

Aby mohly být aktivně zapojeny složky krizového řízení, museli temelínští odborníci naplánovat nejhorší možný scénář a elektrárnu tak převést do stavu nejhorší havárie. To nebylo vůbec jednoduché, protože bezpečnostní systémy mají několik dalších pojistek. Muselo být simulováno vyřazení všech třinácti způsobů elektrického napájení, porušení důležitého potrubí v jaderné části elektrárny a selhání čtyř, dvakrát jištěných, systémů chlazení reaktoru. Teprve po této simulaci dojde po několika hodinách k fiktivnímu úniku radioaktivity z ochranné obálky.

„Scénář událostí v Temelíně je záměrně zvolen tak, aby byl důvod pro aktivaci Integrovaného záchranného systému. To znamená, že simuluje souběh mnoha selhání technologie, který vyústí v únik radioaktivních látek do okolí. V Temelíně děláme maximum proto, abychom to reálně nikdy nepotřebovali, nicméně i pro tyto případy je potřeba mít nastaven systém. Cvičení pak ověřují jeho funkčnost,“ říká Iva Kubáňová, ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ.

Napsal Jaroslav Pešek

Štítky Temelín, elektrárna, Jihočeský kraj, Jaderná elektrárna Temelín, Ústřední krizový štáb, Jaroslav Pešek, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně rozehráli zápletku cvičení ZÓNA 2015  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.