Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vyhoď ty hadry! Oni je daj chudým. Možná …

Ale ono se stane, že džbán např. se rozbije – a teď to začne! Kam s ním!? Jan Neruda ještě musel tuto otázku řešit, my máme situaci jednodušší. Máme totiž kontejnery na tříděný odpad. Krom tradičních na sklo, papír a plasty najdeme v Budějcích od roku 2013 i modré kontejnery na textil. Věděli jste, kam míří odpad, který do tohoto kontejneru vhodíte? Možná se budete divit.

„Lidé z Českých Budějovic mohou odevzdat použité oděvy již do 46 kontejnerů, které jsou po městě rozmístěné. V okolních obcích pak máme dalších 51 kontejnerů,“ říká tisková mluvčí .A.S.A. Ing. Šárka Měřičková. V Budějcích a okolí tak nalezneme neuvěřitelných 97 kontejnerů na použitý textil a mohou přibýt další. „Místa, kde mohou lidé odevzdávat použitý textil, se vzhledem k rostoucímu zájmu o tuto službu neustále rozrůstají,“ doplňuje.

Na kontejnerech září tajemné sdělení: „Sběr použitého šatstva, obuvi a textilu k dalšímu použití“. Co si představit pod formulací „k dalšímu použití“? Myslíte si, že oblečení dostanou potřební? Máte, ale zároveň nemáte pravdu. Nejprve je odpad prodán firmě, kde proběhne ruční třídění. Utržené peníze firma .A.S.A. využívá pro správu kontejnerů a také na charitativní účely. Po vytřízení textilu je zhruba polovina textilních výrobků nastříhána na menší kusy a recyklována jako pomůcky pro úklid nebo je recyklována jako textilní vlákna pro další užití v textilním průmyslu či slouží jako zdroj energie.

Druhá polovina odpadu ještě stále může sloužit svému původnímu účelu. Ne všechny tyto kusy však dostanou potřební. Některé jsou ještě vráceny na trh do sítí Second Handů. Až tedy v sekáči narazíte na tričko, které se vám bude zdát povědomé, zamyslete se, zda kdysi nebylo vaše. Abychom ale byli spravedliví, musíme říci, že vhodit textilní odpad do kontejneru je to nejlepší, co s ním můžete udělat a potřebným tím také pomůžete. V Budějcích totiž firma .A.S.A. spolupracuje s Českým červeným křížem.

Autor Jaroslav Pešek

Autoři

Štítky textil, asa, kontejnery, kontejner, textilie, odpad, České Budějovice, Jan Neruda, Jaroslav Pešek, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhoď ty hadry! Oni je daj chudým. Možná …  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.