Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcké smrky napadly mšice

Možná jste si všimli, že některé jehličnaté stromy v Budějcích začaly opadávat. Budějckou Drbnu na tuto situaci upozornila čtenářka Zdena. „Všimla jsem si, že stromy, které dříve byly zdravé, začínají usychat. Někde jsem se doslechla, že by to mohlo být proto, že jde o druhy dovezené odjinud, které jsou náchylnější na naše škůdce,“ nabízí vysvětlení.

Čtenářka Zdena nebyla od správného vysvětlení daleko. „Nejpravděpodobněji se jedná o smrky pichlavé napadené mšicí smrkovou. Přemnožení výše zmíněné mšice pravděpodobně způsobily především dvě poslední mírné zimy,“ vysvětluje Marek Bastl z Katedry botaniky Přírodovědecké fakulty JU.

Smrk pichlavý podobně jako smrk stříbrný je druh, který k nám byl dovezen ze Severní Ameriky a byl zde hojně vysazován kvůli své odolnosti vůči smogu. Bohužel na místní škůdce už tyto druhy tak dobře připraveny nejsou, proto hynou. Mšice smrková napadá spodní stranu jehličí a vysává z něj živiny. Jehličí následně zhnědne a opadá.

Pokud máte takto napadený smrk na své zahradě, nemusíte jen čekat, než vám uhyne. Pokud ještě strom není napadený celý, můžete na něj použít vhodný insekticid. Komplikací ovšem může být, že strom je třeba takovým přípravkem ošetřit celý, tedy od kořene až po špičku.

„V městském prostředí je problém s ní bojovat, protože z důvodů ochrany obyvatelstva je velmi problematické plošně aplikovat insekticidy, neboť se jedná o látky pro člověka jedovaté,“ komentuje Radek Kyrian Odboru ochrany životního prostředí „Nejvhodnější je podpořit dřeviny silnou zálivkou a tím jim zlepšit šance na přežití, což ale při počtu několika stovek napadených jedinců není v silách nikoho. Dá se předpokládat, že pokud zůstane cca 20 procent koruny, stromy v příštím roce obrazí a porostou,“ dodává.

Budějčáci se nemusí bát ani toho, že jim smrky spadnou na hlavu. „Není třeba se obávat brzkého pádu dřevin, protože k uschnutí došlo velmi rychle a vzhledem k počasí nehrozí rychlé napadení dřevokaznými houbami,“ zakončuje Kyrian.

Napsal Jaroslav Pešek

Štítky smrk, mšice, strom, České Budějovice, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Severní Amerika, Jaroslav Pešek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké smrky napadly mšice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.