Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidé mají šanci prohlédnout si elektrárnu Temelín

Pouze jednou ročně má veřejnost možnost navštívit největší českou elektrárnu. Letos se Den otevřených dveří v Jaderné elektrárně Temelín uskuteční v sobotu 25. července. Kapacita prohlídky je 810 míst a zájemci se mohou hlásit v infocentru od 8 do 15:30 hodin.

Dvouhodinový program exkurze zahrnuje například autobusovou projížďku areálem elektrárny spojenou s výkladem a návštěvu plnorozsahového simulátoru. „Autobus pojede kolem chladicích věží, hlavních výrobních bloků nebo skladu použitého paliva. Na simulátoru si mohou návštěvníci udělat představu, jak vypadá velín jaderné elektrárny. Jde totiž o jeho přesnou kopii a to například i včetně koberce,“ představuje nejzajímavější body programu Marek Sviták, tiskový mluvčí elektrárny.

Autobus s návštěvníky vjede do areálu elektrárny celkem osmnáctkrát. První projížďka začne v 8.30 hodin, další budou následovat půlhodinových intervalech. Za posledními návštěvníky se brány Temelína se zavřou v 19:00 hodin.

Vlastní projížďky areálem elektrárny se mohou zúčastnit pouze osoby starší 15 let, které se dopředu zaregistrují. „Zájemci se mohou registrovat telefonicky na čísle 381 102 639 od 8 do 15:30 hodin. Nahlásí své jméno, národnost, číslo občanského průkazu a bydliště. Od cizinců potřebujeme číslo cestovního pasu. Při registraci pak pracovnice infocentra řeknou zájemcům hodinu, kdy mají přijet a čas, ve kterém budou vjíždět do areálu elektrárny. Parkování automobilů je zajištěno na odstavném parkovišti přímo naproti infocentru,“ upřesňuje způsob registrace Jana Gribbinová, vedoucí Infocentra Jaderné elektrárny Temelín.

Součástí programu je i prohlídka infocentra elektrárny. Zde se budou promítat filmy o energetice, návštěvníci se mohou vyfotit například u modelu reaktoru nebo makety paliva a pomocí mlžné komory mohou vidět stopu po kosmickém záření.

Za první polovinu roku navštívilo Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín 15 tisíc lidí. Zámeček Vysoký Hrádek, který poskytuje infocentru zázemí od roku 1997, již několik let patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech.

Den otevřených dveří elektrárna organizuje už po šesté. Zatím pokaždé byla kapacita 810 míst zcela naplněna.

Štítky elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, jaderná elektrárna, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé mají šanci prohlédnout si elektrárnu Temelín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.