Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Osobám s autismem od začátku letošního roku pomáhá nová organizace Auticentrum

Pomoc rodinám, jež pečují o dítě s autismem na jihu Čech. Takový je jeden z hlavních cílů spolku Autisté jihu, který v Budějcích vznikl před pěti lety a sdružuje rodiny pečující o osoby s autismem. Aby mohly být služby pro osoby s autismem rozšířeny a zkvalitněny, byla založena organizace Auticentrum, která od 1. ledna 2015 poskytuje v sídle spolku Autisté jihu lidem s autismem sociálně aktivizační služby.

„Naší cílovou skupinou jsou jak děti, tak i dospělí s poruchou autistického spektra - osoby s nízkofunkčním, středněfunkčním, vysokofunkčním autismem a Aspergerovým syndromem. Věková hranice pro klienty Auticentra je od jednoho roku do 45 let,“ uvádí pracovnice v sociálních službách Ludmila Gebeltová a dodává: „Momentálně máme zhruba 50 klientů, kteří nás během týdne navštěvují. V jeden okamžik jsme schopni postarat se až o 7 klientů, záleží na míře postižení člověka s autismem.“

Organizace Auticentrum je na jihu Čech ojedinělá. Služby poskytuje pravidelně po celý den od pondělí do čtvrtka. O klienty se starají odborní pracovníci z řad speciálních pedagogů. Za zmínku určitě stojí to, že někteří zaměstnanci Auticentra mají s výchovou dětí s autismem vlastní zkušenosti, neboť mnohdy jsou právě oni rodiči takovýchto dětí.

Každá osoba s autismem vyžaduje individuální přístup. Je tedy důležité, aby rodiče nových klientů pracovníky organizace informovali i o těch nejmenších možných detailech, které mohou způsobit člověku s autismem potíže a vést k jeho problematickému či agresivnímu chování, například velký hluk, příliš mnoho osob v místnosti, nezbytnost dodržování rituálů a jiné. Klientům Auticentra jsou následně odborným pracovníkem vybrány vhodné aktivity a sestaven individuální plán.

Pro člověka s autismem je nesmírně důležitá struktura prostředí, času a činností, které v Auticentru vykonává. Díky vizualizaci činností a situací tak dokáže lépe porozumět tomu, co se bude dít a získává na jistotě, že vše se děje správně. Pokud člověk s autismem není schopen používat ke komunikaci mluvené slovo, je využívána alternativní komunikace, například pomocí obrázků, piktogramů, fotek či předmětů.

Mezi aktivity v Auticentru patří muzikoterapie, sociálně terapeutická keramická a výtvarná dílna, strukturované učení, logopedie či výuka s iPadem.

Kde Auticentrum sídlí? V prostorech komplexu ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, které byly dříve využívány jako byt školníka. „Musím říct, že nám škola pomáhá skutečně velkou měrou. Jenom pro příklad - z prostorových i finančních důvodů si nemůžeme dovolit keramickou pec. Škola ji má a umožňuje nám ji využívat. Můžeme se také účastnit jejich vánočního jarmarku, využívat školní tělocvičnu či hřiště,“ říká Ludmila Gebeltová.

Aktivity pracovníků Auticentra jsou jednoznačně chvályhodné. Snahou je, aby lidé s autismem mohli alespoň částečně žít jako ostatní lidé. Aby nedocházelo k jejich sociálnímu vyloučení, což platí i pro jejich rodiče či sourozence.

„Zároveň bych chtěla zmínit, že vznikem Auticentra byly služby pro rodiny pečující o osoby s autismem, které poskytuje spolek Autisté jihu, rozšířeny pod vedením odborných pracovníků o sociálně terapeutické aktivity pro osoby s autismem. Spolek Autisté jihu i nadále sdružuje rodiče dětí s autismem a pomáhá rodině jako celku v její každodenní péči,“ dodává Ludmila Gebeltová.

Aktivity spolku probíhají v ZŠ a ZUŠ Bezdrevská od pátku do neděle. V tyto dny se v sídle spolku scházejí rodiny pečující o děti s autismem, vyměňují si zde své zkušenosti, vyrábí speciální pomůcky či komunikační karty. Spolek organizuje rovněž workshopy či besedy s odborníky na téma autismu.

Štítky autismus, rodina, Česko, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osobám s autismem od začátku letošního roku pomáhá nová organizace Auticentrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.