Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fyzika bavila v jižních Čechách děti i dospělé

České Budějovice a Tábor hostily další z popularizačně-vědeckých akcí Spolku VěTeV neboli VĚda a TEchnika pro Veřejnost. Akce s názvem Fyzika u Samsona a Fyzika v Táboře nabídly na jihočeských náměstích dětem i dospělým demonstrace zajímavých experimentů z mnoha fyzikálních odvětví. Činnost Spolku VěTeV a jeho dopolední akce zaměřené na popularizaci náročného vědního oboru především mezi žáky místních základních a středních škol podpořila příspěvkem 65 tisíc korun Nadace ČEZ.

Spolek VěTeV založili na počátku roku 2013 dva nadšení pedagogové z Katedry aplikované fyziky a techniky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kteří se od té doby intenzivně zaměřují na popularizování přírodovědných a technických oborů prostřednictvím zábavně-naučných akcí a vystoupení. „Fyziku u Samsona v Českých Budějovicích pořádáme od našeho založení každým rokem, letos jsme se se svým programem poprvé rozhodli přijet i na náměstí T. G. Masaryka do Tábora. Prostřednictvím pokusů a ukázek přibližujeme fascinující svět vědy a techniky široké veřejnosti, zejména pak místním dětem,“ sdělil Jan Proll, zakládající člen Spolku VěTeV.

Fyziky u Samsona a v Táboře nabídly pestrý program - k vidění byly zábavné vědecké experimenty, funkční modely netradičních tepelných motorů, ukázky měřicí a zobrazovací techniky i 3D tiskárna, díky níž si přítomní návštěvníci mohli odnést před vlastními zraky vytištěná písmenka abecedy či kostičky lega.

Činnost popularizátorů fyziky ze Spolku VěTeV, která kromě pořádaných akcí spočívá například také v podpoře nadaných žáků či publikační činnosti pro děti, podpořila Nadace ČEZ v rámci grantového programu Podpora regionů, který je zaměřen na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Přírodovědné a technické obory jsou nesmírně důležitou, i když nesnadnou disciplínou. V Nadaci ČEZ se podpoře výuky těchto oborů věnujeme systematicky a dlouhodobě, proto jsme neváhali pomoci Spolku VěTeV v jeho úsilí přibližovat fyzikální odvětví zábavnou, názornou a zajímavou formou, a přispívat tak k jejich pochopení a oblibě již od raného věku dětí,“ uvedl člen správní rady Nadace ČEZ František Lust.

Štítky České Budějovice, Tábor, ČEZ, fyzika, Jihočeský kraj, technika, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Tomáš Garrigue Masaryk, Lego

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fyzika bavila v jižních Čechách děti i dospělé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.