Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Srážecí stanice by měla zlepšit kvalitu v Jordánu

Kvalitu vody v táborské nádrži Jordán má zlepšit srážecí stanice. Z hladiny by tak zmizely řasy a sinice, které se v letních měsících ve vodě objevují. Na projektu město spolupracuje s Biologickým centrem Akademie věd v Českých Budějovicích. Stanice má srážet fosfor, jenž je základní živinou pro řasy a sinice.

Fosfor se do vodní nádrže, která byla nedávno během nákladné obnovy odbahněna, dostává především ze špatně čištěných komunálních odpadních vod a také z rybářského hospodaření v povodí. Cílem projektu je tuto látku řasám a sinicím znepřístupnit.

„Fosfor se pomocí chemikálií, běžně používaných na úpravu pitné vody, srazí na sraženinu, v tomto případě na sraženinu hydratovaných oxidů železa. V této formě je pak fosfor pro řasy a sinice obtížně dostupný. Sraženina klesne ke dnu a dál odtéká voda bez fosforu,“ uvádí Jakub Borovec z Hydrobiologického ústavu Biologického centra. 

Výzkumu nádrží a přehrad se budějčtí vědci věnují už bezmála půl století a konkrétně kvalitu vody v Jordánu začali sledovat v roce 1999. Zároveň už mají zkušenosti s podobným opatřením na Brněnské přehradě, kde navrhovali parametry pro provoz srážecí stanice.

Podle vedoucího odboru životního prostředí táborského městského úřadu Jana Fišera by v ideálním případě mohla stanice zlepšit kvalitu vody v Jordánu od léta příštího roku. „Zatím jsme na začátku projektu, takže ani nedokážeme určit, jaké budou náklady a zda je bude případně možné čerpat z nějakého dotačního titulu,“ říká Fišer.

Jordán vznikl v roce 1492 a je pravděpodobně nejstarší přehradní nádrží v Česku. Je určen k zásobování Tábora pitnou vodou. Jeho odbahnění, které po více než dvou letech skončilo loni v létě, stálo 466 milionů korun. Ze dna Jordánu postupně zmizelo přes 260 tisíc krychlových metrů bahna. Rozsáhlou revitalizaci zkomplikovalo dvojí protržení hráze.

Foto: commons.wikimedia.org
Zdroj: ČTK

Štítky Jordán, kvalita vody, srážecí stanice, voda, řasy, fosfor, projekt, Biologické centrum AV ČR, České Budějovice, Jan Fišer, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srážecí stanice by měla zlepšit kvalitu v Jordánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.