Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Znečištění Malše není závažné, hlásí Povodí Vltavy i ČEVAK

V posledních dnech se na hladině Malše v centru Budějc objevily neobvyklé nečistoty, které zaznamenal i jeden z našich čtenářů. „Při procházce kolem řeky jsem si u divadla všiml podivných útvarů na hladině. Mohlo by to pocházet z Roudného, slyšel jsem, že kvůli rekonstrukci Plavské tam prakticky není kanalizace a vše teče do Malše,“ nabízí vysvětlení sám autor fotografie.

„Kanalizaci ještě nemáme zprovozněnou, jediná možnost znečištění by mohla být z nějakého septiku, ale zatím jsme se nesetkali s tím, že bychom znečistili tok až v centru města. To si myslím, že ani není možné. Naše kanalizace ještě není ani zkolaudována a lidé na ni nejsou připojeni, takže to nemůže mít žádnou souvislost se znečištěním vody v centru města,“ vyvrací starosta Roudného Gustav Had.

K situaci se vyjádřil i státní podnik Povodí Vltavy, který vše přímo v terénu prošetřil. „Neshledali jsme žádné znečištění havarijního typu. V řece jsou shluky opadaných jehněd a dalších opadaných zbytků ze stromů, na které se nachytává pyl,“ uvedl vedoucí útvaru vodohospodářských laboratoří Marek Liška.

Výsledky průzkumu Povodí Vltavy podporuje i nezávisle provedené šetření ČEVAKu. „Nebylo zjištěno žádné znečištění fekáliemi ani žádný znečištěný nátok do řeky. Může jít například o splach z chodníků po dešti nebo pyl ze stromů,“ vysvětluje vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.

Napsal Jaroslav Pešek

Štítky Malše, řeka, znečišění, výkaly, kanalizace, Roudné, Povodí Vltavy (státní podnik), ČEVAK, znečištění, České Budějovice, Roudný, Jaroslav Pešek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znečištění Malše není závažné, hlásí Povodí Vltavy i ČEVAK  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.